- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η απόκριση του Τμήματος Ψυχολογίας στις προκλήσεις των καιρών

Εδώ και έναν χρόνο το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αγωνίζεται με σταθερά βήματα να εφαρμόσει το ακαδημαϊκό του όραμα στις 7 νέες Σχολές και στα 22 Τμήματα που συμπεριλήφθηκαν στο Ίδρυμα με τον Ν. 4610/07.05.2019. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το Τμήμα Ψυχολογίας, που είναι ενταγμένο στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών η οποία εδρεύει στη Φλώρινα. Το συγκεκριμένο Τμήμα συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση της Παιδαγωγικής Σχολής (αρ. 27/28-03-2018) και είχε εγκριθεί από τη Συνεδρίαση της Κοσμητείας με αρ. 100/09-05-2018, βάσει του Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Παιδαγωγικής Σχολής.

Κατά το πρώτο ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας του (2019-2020), το Τμήμα Ψυχολογίας επιλέχθηκε από φοιτητές που στο μηχανογραφικό τους διέθεταν τον μεγαλύτερο βαθμό βάσης εισαγωγής (16.641 μονάδες) μεταξύ των Τμημάτων του νέου Ιδρύματος. Στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, από τότε μέχρι σήμερα, η εμπειρία της ακαδημαϊκής του πορείας περιλαμβάνει τα εξής:

https://uowm.gr/apetisis-exoplismou-gia-ex-apostaseos-exetasis-earinou-examinou-akadimaikou-etous-2019-2020/

https://uowm.gr/kanonismos-ex-apostaseos-exetaseon-gia-fitites/

https://uowm.gr/enotita-pliroforisis-gia-ti-noso-covid-19/

https://efestival.uowm.gr/about/

Το Τμήμα Ψυχολογίας δεν έχει ξεχωριστές κτιριακές εγκαταστάσεις. Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στην οποία και ανήκει. Όπως για όλα τα Τμήματα της Σχολής μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί τα ιδιαίτερα αιτήματα όλων των μονάδων του Ιδρύματος για εξοπλισμό και προμήθειά τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το ακαδ. έτος 2020-2021. Επιπλέον, οι Αντιπρυτάνεις των Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, και της Φοιτητικής Μέριμνας, καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς βρίσκονται σε διαρκή επαφή με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ανευρεθούν πρόσθετοι χώροι για τις ανάγκες στέγασης των εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων του Τμήματος.

Πρόσφατα στην σχετική εγκύκλιο για τις μετεγγραφές, το Τμήμα Ψυχολογίας βρέθηκε να μην συμπεριλαμβάνεται στην ίδια ομάδα με τα υπόλοιπα Τμήματα Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Αυτό δημιούργησε ανησυχία τόσο στους φοιτητές του Τμήματος όσο και στους ενδιαφερόμενους να συμπεριλάβουν το Τμήμα στις δηλώσεις για την εισαγωγή τους στο Τμήμα την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021.Σηματοδοτεί μία εξαίρεση που υπονομεύει την ανάπτυξη του Τμήματος Ψυχολογίας δημιουργώντας διακρίσεις που δεν είναι κατανοητό τι σκοπούς εξυπηρετούν.

Περιμένουμε την έμπρακτη συμπαράσταση από το σύνολο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, αλλά και τους τοπικούς διοικητικούς φορείς να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Τμήματος Ψυχολογίας για την ενδυνάμωση και ακαδημαϊκή χειραφέτησή του σύμφωνα με τους κανόνες ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Απώτερος στόχος είναι η ποιότητα και η αρτιότητα των προσφερόμενων σπουδών σε ένα Τμήμα υψηλών ακαδημαϊκών προδιαγραφών, για το καλό των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Δημήτρης Πνευματικός
Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας