- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Θεόδωρος Καράογλου: Να προωθήσουμε τα κρασιά Φλώρινας και Αμυνταίου σε όλο τον κόσμο (video, pics)

Προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, του τομέα Μακεδονίας και Θράκης, είναι να γίνει η Φλώρινα σημείο αναφοράς στον ελληνικό οινικό χάρτη, τόνισε ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου, κατά την ομιλία του στην 4η εκδήλωση οινοτουρισμού με τίτλο «Viva Vino» που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA.

Όπως είπε, στόχος είναι να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στους φημισμένους αμπελώνες του Αμυνταίου, που παράγουν κρασιά ΠΟΠ ανωτέρας ποιότητας, ώστε το κρασί της Φλώρινας να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί στην παγκόσμια αγορά.

«Θέλουμε το καλό Μακεδονικό κρασί να ρέει άφθονο στο αυλάκι της αγοράς με μεγαλύτερες πωλήσεις, κάθε φορά, στην παγκόσμια αγορά», τόνισε και σημείωσε ότι «η ανάπτυξη του οινοτουρισμού μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση ολόκληρων περιοχών».

Ανέφερε, επίσης, ότι το υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης σκοπεύει να εφαρμόσει το πρόγραμμα Terra Vino σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επιδιώκοντας την oινική ανάπτυξη, που με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι εργασίες της 4ης οινοτουριστικής εκδήλωσης συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον τόσο των τοπικών φορέων της Π.Ε Φλώρινας, όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οινοπαραγωγής και του οινοτουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν δε τοπικές ποικιλίες και κρασιά από τη Φλώρινα και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση food and wine pairing.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση:

Εισηγητής: Αναστάσιος Ζαφειρίδης – Project Manager, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης)

Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Γεννή, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Εισηγητής: Κώστας Κοπάτσκας, Οινοποιός – Ιδιοκτήτης Επιχείρησης Εστίασης στη Φλώρινα

Εισηγητής: Φώτης Κιλιπίρης, Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

Εισηγητής: Γιώργος Παλησίδης, Καθηγητής Γαστρονομίας – Chef

Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων οι αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Κιοσές και Βασίλης Άμπας, ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο αντιδήμαρχος Φλώρινας Νίκος Δούμτσης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Οινοποιείο «Πάντου», κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους, να ενημερωθούν για τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής κρασιού, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αμπελουργίας στην περιοχή της Φλώρινας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ