- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές, με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αγία Σοφία, την 24η Ιουλίου 2020, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο, ύστερα από 86 χρόνια, πράξη που αποτελεί κατάφορη προσβολή για τον χριστιανικό κόσμο και μία θλιβερή οπισθοδρόμηση για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Αδιαμφισβήτητα η Αγία Σοφία πέφτει θύμα των αλαζονικών πολιτικών της Τουρκίας, η οποία απομακρύνεται από τα ιδανικά που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της θρησκευτικής ανεκτικότητας. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει έναν τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών.

Οφείλουμε να συντηρούμε την ιστορική μας μνήμη καθάρια, ώστε το υπέρλαμπρο οικοδόμημα της Αγίας Σοφίας, να εξακολουθήσει να αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ορθοδοξίας και συνύπαρξης πολιτισμών.

Απέναντι στην προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκικής ηγεσίας, προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό του κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως θεμέλια ειρήνης, φιλίας και συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς».