- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Τραγελαφικά και παράδοξα της εκκλησίας της Φλώρινας (πας μη εορτάζων αμύρωτος)

Α) «Οι Έλληνες ήταν βρώμικος λαός, δεν έθαβαν τους νεκρούς τους για αυτό μολύνονταν ενώ οι Εβραίοι ήταν καθαρός λαός ο εκλεκτός του Θεού για αυτό δεν μολύνονταν»!; Αυτά μας είχε πει ο κ. Σεβαστιανός αρχιερέας κατά τα άλλα σεβασμιότατος μόνο που άμα πιάσει το μικρόφωνο ξεχνά να σταματήσει και λέει ό,τι του κατέβει. Ελέχθησαν κατά την έναρξη των μαθημάτων του Ερυθρού Σταυρού μπροστά σε πλήθος ακροατηρίου, παρουσία του προέδρου του Ε.Σ. Εγώ έκπληκτος στο διάδρομο (Γ’ Λυκείου Αμυνταίου) καθώς έβγαινε τον ερώτησα τι είναι αυτά που λέτε, όχι μόνο τους έθαβαν αλλά και τους έκαιγαν πρώτα. Δεν γνωρίζετε τις ικέτιδες του Ευριπίδη, ήταν μεγάλη ύβρις να μείνουν άθαφτοι οι νεκροί. Τίποτε, αυτός το βιολί του (είχα αναφερθεί και πάλιν στον τύπο αλλά σαν να τους λούζεις ροδόσταγμα.

Β) Πριν από 29 χρόνια για να βαφτίσω την κόρη μου με το όνομα Ηλέκτρα έβαλα χίλια δυο μέσα γιατί λέει δεν είναι στο εορτολόγιο! Ευτυχώς ευρέθηκε ο παπά Χαράλαμπος από την Λεβαία συνετός άντρας (μακαριστός) και την βάφτισε. Προ ημερών ερώτησα πάλι τον αρχιμανδρίτη κ. Σεβαστιανό αν μπορώ να βαφτίσω τον εγγονό μου με το όνομα Πυγμαλίων αφού τα παιδιά μου επιμένουν θρησκευτικά και ο πατέρας του γαμπρού (θανών) λεγόταν έτσι και νονός θα είναι ο γιός μου. Μου απάντησε κατά λέξη: ΌΧΙ, επειδή δεν εορτάζει αλλά ας είναι τον «περνάμε» σαν Λεόντιο! Σε ερώτηση μου αν μπορούμε να τον βαφτίσουμε Αχμέτ – διαβασμένος εγώ – μου είπε ΝΑΙ επειδή εορτάζει! Υπάρχει μια εορτή από ό,τι ξέρω που λέγεται Αγίων Πάντων, δεν συμπεριλαμβάνει την Ηλέκτρα και τον Πυγμαλίωνα; Αυτό το εκκλησιαστικό καθεστώς υπάρχει μόνο στην εκκλησία της Φλώρινας από τον καιρό του Καντιώτη και συνεχίζεται. Εκπεφρασμένος διαχρονικός ανθελληνισμός του χριστιανισμού μέχρι σήμερα στους κατά τα άλλα δηλωμένους «εθνικόφρονες». Στα πιο πολλά μέρη της Ελλάδας (νησιά, Κρήτη) και στην Κύπρο το πρόσφορο δίνεται έξω από την εκκλησία και ο καθένας παίρνει μόνος του χωρίς να φιλά το χέρι του παπά. Τουλάχιστον ας δώσει εντολή ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος να αφήσουν τον παπά Γιώργη να κάνει την βάφτιση. Εγώ θα κάθομαι απ’ έξω μια και είμαι «αλειτούργητος»- έτσι με αποκάλεσε ο πατριώτης μου Εφραίμ ο Βατοπεδινός όταν ήρθε στο μοναστήρι του Αμυνταίου, επειδή δεν του φίλησα το χέρι για δεύτερη φορά! Και μάλιστα όπως μου είπε το κατάλαβε από τα μάτια μου επειδή είναι ενορατικός! Αν ενδιαφέρεται κάποιος ιερέας να μου βαφτίσει τον εγγονό μου ας με πάρει τηλέφωνο να μην τρέχουμε στην Καστοριά και στην Έδεσσα. (2386022354).

Υ.Γ. Μετά πλήρους σεβασμού στις παραδόσεις και σε κάθε θρησκεία που μιλάει για αγάπη αλλά και σε άθρησκους που πιστεύουν στο καλό.

Ο κατά τα άλλα «αυτοαφορισμένος»

Ρηγίνος Μέσσιος