- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική.

 

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά από την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

Εξαίρεση αποτελούν οι πελάτες των χώρων εστίασης και ιατρικών περιπτώσεων, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και παιδιά κάτω των 3 ετών. Ακόμη γίνεται αυστηρή σύσταση χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις.

Επιπλέον, έως 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για την τήρηση αποστάσεων, ενώ παρατείνεται έως τις 15 Αυγούστου η αναστολή συνδέσεων αεροπορικών και θαλάσσιων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις, συνοριακά σημεία εισόδου και αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τον Προμαχώνα, όπως και η οδηγία για την ύπαρξη αρνητικού τεστ για όσους έρχονται αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα.

Η ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 78 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4477, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1267 (28.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2218 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 53 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 55.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γενικευμένη χρήση μάσκας προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι

Νέα τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 31 Ιουλίου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εισηγηθεί εκ νέου υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Σταθεροί στη θέση τους για υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους εμφανίζονται οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουNews4Health, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι, τα μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν και πάλι υπέρ της γενίκευσης της καθολικής χρήσης σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στη συζήτηση τέθηκε και η επέκταση μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, όπως οι περιορισμοί στις παραλίες αλλά και η επέκταση της απαγόρευσης των πανηγυριών. Οι επιστήμονες επιφυλάχθηκαν, ωστόσο, για τη λήψη περισσότερων μέτρων, ενδεχόμενο που θα εξεταστεί στις επόμενες ημέρες.

Μελέτη προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εάν δε ληφθούν μέτρα

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού COVID 19 την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εάν δεν ληφθούν μέτρα, προβλέπει μελέτη διασποράς του κορονοϊού την καλοκαιρινή περίοδο στην Ελλάδα.

Τη μελέτη εκπόνησε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης , επικεφαλής τουΕργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.

«Ο περιορισμός τόσο του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων σε περίπου 60 ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου, αλλά και της αυξητικής τάσης που αναμένεται μετά το τέλος Αυγούστου, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρες και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)» , επισημαίνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει:

Επιπλέον πρέπει να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ανίχνευσης των φορέων SARS-CoV-2 στη χώρα και να μειωθεί ο χρόνος ταυτοποίησης των θετικών στον κορωναϊό.

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με:

Πηγή: dikaiologitika.gr