- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

427 πολίτες συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας που υλοποίησε ο δήμος Φλώρινας

O Δήμος Φλώρινας στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), διοργάνωσε από τις 28 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου 2020 δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Φλώρινας και εξετάστηκαν συνολικά 427 πολίτες, εκ των οποίων 198 εξετάστηκαν στην Κοινότητα Φλώρινας, 101 στην Κοινότητα Μελίτης, 78 στην Κοινότητα Περάσματος και 50 στην Κοινότητα Κ. Κλεινών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 130 από αυτούς πάσχουν από οστεοπενία και 48 πάσχουν από οστεοπόρωση.

Ο κ. Παναγιώτης Τσακμάκης, αρμόδιος Αντιδήμαρχος δήλωσε:

Η υλοποίηση του Προγράμματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας σημείωσε σημαντική επιτυχία με τους πολίτες του Δήμου να αγκαλιάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα, αφού μέσω αυτού τους προσφέρθηκε μια σημαντική και συγχρόνως ΔΩΡΕΑΝ εξέταση στο πλαίσιο του προληπτικού προγραμματισμού τους για την οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση από την πλευρά της συμπτωματολογίας, είναι συνήθως αθόρυβη, ιδίως στα αρχικά στάδια της. Αυτό έχει ως συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση. Υπό αυτή την προϋπόθεση πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα, για τον λόγο αυτό η πρόληψή της είναι πολύ σημαντική.

Ο Δήμος Φλώρινας ως μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ, εκτιμώντας την εξαιρετική συμβολή του Δικτύου σε θέματα δημόσιας υγείας των πολιτών, προσπαθεί να υλοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ και να συμβάλει στη διάδοση της βασικής ιδέας του Δικτύου, για την προαγωγή και την πρόληψη της Δημόσιας Υγείας.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο προσωπικό και τα στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου που υλοποίησαν το πρόγραμμα με όρεξη και επαγγελματισμό, καθώς και στην ορθοπεδικό, κα Ελευθερία Αθανασιάδου, για την αφιλοκερδή και πολύτιμη αρωγή της στη διάγνωση των αποτελεσμάτων.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω την άριστη συνεργασία που είχαμε με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στα στελέχη του για το δημιουργικό τους έργο.

«Η πρόληψη δεν είναι έργο μόνο των ειδικών, αλλά αποτελεί υπόθεση όλων μας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στο Δήμο μας με στόχο να συμβάλουμε όλοι για τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής»

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει ότι η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών αποτελεί τη σπουδαιότερη υποχρέωση της πολιτείας κι όλων μας. Είναι άξιο θαυμασμού η μεγάλη προσέλευση των πολιτών στην υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου της οστεοπόρωσης δίνοντάς μας δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε τις δράσεις μας.