- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (video)

Δηλώσεις παραχώρησε, την Τετάρτη 5 Αυγούστου, η κ. Μαρία Κοσμίδου, κτηνίατρος στο τμήμα κτηνιατρικής της Π.Ε. Φλώρινας σχετικά με τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού προβάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Πιο αναλυτικά είπε:

Μετά από την επιβεβαίωση εστιών καταρροϊκού πυρετού στις Π.Ε. της Καστοριάς και της Κοζάνης, λαμβάνονται και στην Π.Ε. Φλώρινας κάποια περιοριστικά μέτρα που αφορούν στις μετακινήσεις ζώων που είναι ευαίσθητα στον καταρροϊκό πυρετό.

Ευαίσθητα ζώα, είναι όλα τα κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά, δηλαδή τα αιγοπρόβατα, τα βοοειδή, τα ελάφια, τα ζαρκάδια τα οποία και μπορεί να νοσήσουν αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρροϊκού πυρετού;

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα λοιμώδες νόσημα με κύρια συμπτώματα τον υψηλό πυρετό, το οίδημα της κεφαλής, των ματιών και των αυτιών, αλλά και χαρακτηριστικό οίδημα στη γλώσσα που την κάνει μπλε, τη σιαλόρροια και το βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράζει τα ρουθούνια, διαβρώσεις και έλκη στο στοματικό βλεννογόνο και τη γλώσσα, επιπεφυκίτιδα, απώλεια βάρους και άλλα μη ειδικά συμπτώματα.

Ο καταρροϊκός πυρετός μπορεί να μεταδοθεί και σε ανθρώπους;

Η ασθένεια αυτή δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους, μπορεί όμως να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα ζώα και μείωση της παραγωγικότητάς τους.

Στα ζώα η μετάδοση γίνεται με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών του γένους culicoides, τα οποία μολύνθηκαν από άρρωστα ζώα, ενώ η μετάδοση της ασθένειας με απλή επαφή ασθενών με υγιή ζώα δεν είναι δυνατή.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και στην προσπάθεια αποτροπής μετάδοσης της ασθένειας τα μέτρα που λαμβάνονται για 21 ημέρες τουλάχιστον είναι: η απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων ευαίσθητων στον ιό, με εξαίρεση την μετακίνηση ζώων μόνο για άμεση σφαγή.

Η μετακίνηση για σφαγή θα γίνεται μόνο αφού εξετασθούν κλινικά και δεν εμφανίζουν κανέναν κλινικό σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς και αφού θα έχουν χρησιμοποιήσει στον κατάλληλο χρόνο εντομοαπωθητικά τόσο τα ζώα όσο και τα μέσα μεταφοράς τους.

 Τι πρέπει να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του καταρροϊκού πυρετού;

Το κλειδί στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ασθένειας είναι η τακτική χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών τόσο πάνω στα ζώα όσο και στον χώρο ενσταβλισμού τους αλλά και η έγκαιρη διάγνωσή της για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τη χρήση εντομοαπωθητικών και να επικοινωνήσουν άμεσα με τα κατά τόπους κτηνιατρικά γραφεία αν δουν ύποπτα συμπτώματα στα ζώα τους.

 Μας αναφέρατε επιβεβαιωμένα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς, στην Π.Ε. Φλώρινας υπάρχουν κρούσματα;

Σήμερα κιόλας κλήθηκε η υπηρεσία μας σε κάποιες εκτροφές στην περιοχή όπου ελήφθησαν δείγματα και έχουν σταλεί στο εργαστήριο αναφοράς, οπότε περιμένουμε εργαστηριακή επιβεβαίωση.

 

Δείτε εδώ και το σχετικό Δελτίου τύπου του τμήματος κτηνιατρικής Π.Ε. Φλώρινας