- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αυτοψία στα έργα του φράγματος Παρορίου από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Κασαπίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας, κ. Ιωάννη Κιοσέ και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Δ.Μ., κ. Βασίλειο Άμπα, επισκέφτηκε το Φράγμα Παρορίου, που βρίσκεται 10,00 kmπερίπου Β.Δ. της πόλης της Φλώρινας σε απόσταση 2,00 km δυτικά του ομώνυμου οικισμού, επί του χειμάρρου προσηλιακού και σε υψόμετρο +935,00 m., και πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα του Ταμιευτήρα και της εκτροπής του Χειμάρρου Μάλα.

Τα έργα βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και έχουν σαν σκοπό την πλήρη εκμετάλλευση του υδάτινου δυναμικού των χειμάρρων Παρορίου (Προσηλιακός ρέμα) και Κρατερού (Μάλα ρέμα), για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής σε άρδευση, δίνοντας τη δυνατότητα καλλιέργειας ειδών υψηλής οικονομικής απόδοσης σε έκταση 3.630 στρ. γεωργικής γης.

Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική αξιοποίησης του υδάτινου στοιχείου της περιοχής, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ολοκλήρωση των έργων χρηματοδοτήθηκε από το  Π.Α.Α. 2014-2020, πρόγραμμα  στο οποίο είναι ενταγμένη η χρηματοδότηση για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου του αγροκτήματος Κλεινών κατάντη του Φράγματος Παρορίου, ολοκληρώνοντας έτσι την αξιοποίηση κατασκευής του Ταμιευτήρα.