- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Προσφορά θέσεων μαθητείας για το μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας

 Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα απευθύνεται σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

 Πρόσκληση για διάθεση θέσεων Μαθητείας στο 1ο ΕΠΑ.Λ Φλώρινας

Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου και πτυχιούχους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια περίπου 9 μηνών και περιλαμβάνει:

Α. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας 156 ημερολογιακών ημερών (είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες, επτά (7) ώρες την ημέρα),

Β. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές.

Στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητείας μπορούν να συμμετέχουν ως εργοδότες, φορείς του δημόσιου τομέα καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Εξαιρούνται οι φορείς:

  1. Προσωρινής απασχόλησης
  2. Τα νυχτερινά κέντρα
  3. Παροχής καθαριότητας και φύλαξης
  4. Τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών
  5. Κάθε επιχείρηση στην οποία δεν είναι εφικτός ο έλεγχος της εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ.

Ποια είναι η οικονομική επιβάρυνση για την ιδιωτική επιχείρηση.

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη ήτοι 21,78 ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το ποσό της επιδότησης από το ΥΠΑΙΘ ορίζεται στα 16,54 ευρώ.

Το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καταβάλλεται μηνιαίως από τον εργοδότη, στον οποίο πραγματοποιείται το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας και ανέρχεται σε κάθε περίπτωση στο ποσό των 9,30€ ανά ημέρα εργασίας .

Θέλω να συμμετέχω στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας» ΕΠΑ.Λ. Τι πρέπει να κάνω;

ΒΗΜΑ 1

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του portal του ΟΑΕΔ και επιλέγετε

α. «Είμαι εργοδότης/τρια»

β. «Ενδιαφέρομαι να υποβάλω αγγελία θέσεων μαθητείας»

γ. «Υποβάλλω Αγγελία Θέσεων Μαθητείας ως Ιδιωτική Επιχείρηση»

Η σύνδεση στις υπηρεσίες του portal του ΟΑΕΔγίνεται μέσω του συστήματος πιστοποίησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στην περίπτωση που θέλετε να διαθέσετε θέση μαθητείας σε συγκεκριμένο μαθητευόμενο θα πρέπει να του χορηγήσετε βεβαίωση που θα αναφέρει το ονοματεπώνυμο του μαθητευόμενου και θα δηλώνεται ότι επιθυμείτε να του διαθέσετε θέση μαθητείας συγκεκριμένης ειδικότητας. Ο μαθητευόμενος θα πρέπει να προσκομίσει αυτή τη βεβαίωση στο ΕΠΑ.Λ. που φοιτά. Αυτή η «δεσμευμένη» θέση αναγγέλλεται στο portal του ΟΑΕΔπριν την υπογραφή της σύμβασης με τον μαθητευόμενο.

ΒΗΜΑ 2

Αφού ενημερωθείτε από το ΕΠΑ.Λ. για την έναρξη του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», δέχεστε στο χώρο εργασίας τον μαθητευόμενο με τον οποίο υπογράφετε «Σύμβαση Μαθητείας», η οποία θεωρείται από τους Διευθυντές των αντίστοιχων ΕΠΑ.Λ.

ΒΗΜΑ 3

Καταχωρείτε την έναρξη της Μαθητείας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το έντυπο «Ε3.4 Αναγγελία Έναρξης/ Μεταβολών Σύμβασης Μαθητείας», σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Ποιος είναι ο ανώτατος αριθμός των μαθητευομένων του «Μεταλυκειακού έτους-Τάξης Μαθητείας» ανά εργοδότη;

Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 26385/β/20-2-2017 ΚΥΑ «Πλαίσιο Ποιότητας Μαθητείας», όπως ισχύειο αριθμός των μαθητευομένων που δύναται να δέχεται κάθε Επιχείρηση- Φορέας ορίζεται στον επόμενο Πίνακα 1:

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

(με σχέση εξαρτημένης εργασίας)

ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΕΠΑ.Σ – ΕΠΑ.Λ – ΙΕΚ)
Ατομική Επιχείρηση 1
1 έως 5 1
6 έως 10 2
11 έως 14 2
 15 έως 20 3
21 έως 26 4
27 έως 32 5
 33 έως 38 6
39 έως 44 7
 45 έως 50 8
 51 έως 55 9
 56 έως 61 10
Σημειώνεται ότι:

Α) Οι εργοδότες που απασχολούν από 10 και πάνω εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.

Β) Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα ανά υποκατάστημα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μαθητείας, οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες, μπορούν να επικοινωνήσουν με το 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας, στο τηλέφωνο 2385046137.