- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ερώτηση Αντωνιάδη για την προστασία των μικρών εργολάβων (υπεργολάβων) από την εκμετάλλευση των μεγάλων εργολάβων

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον υπουργό 1) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, 2) Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Προστασία των μικρών εργολάβων (υπεργολάβων) από την εκμετάλλευση των μεγάλων εργολάβων

Κύριε, Υπουργέ,

Θερμής υποδοχής έτυχαν από την αγορά οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τις αλλαγές στον τρόπο υπογραφής και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και για τον τρόπο δημοπράτησης των δημοσίων έργων δυνάμει της επικείμενης αντικατάστασης των διατάξεων του νόμου 4412/2016.

Με το νέο σχέδιο νόμου, φαίνεται πως επιλύονται οριστικά οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και πλέον δεν θα δούμε φαινόμενα όπως οι προσφορές με εκπτώσεις της τάξεως του 50% – 70%, οι υπέρμετρες αναθεωρήσεις του αρχικού προϋπολογισμού των έργων, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών, οι χρονοβόρες διαδικασίες αποπεράτωσης, αλλά και η αμφιλεγόμενη ποιότητα κατασκευής των έργων. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια την κατάρρευση υγιών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν δύνανται να ανταγωνιστούν προσφορές κάτω του κόστους, ανολοκλήρωτα έργα και, βεβαίως, υπέρμετρο κόστος για τους πολίτες και το κράτος.

Παραμένει, παρ’ όλα αυτά αδιευκρίνιστο, το κατά πόσον το νέο αυτό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για τον εξορθολογισμό της συνεργασίας των εταιρειών που αναλαμβάνουν υπεργολαβίες από τους μεγάλους εργολάβους. Δυστυχώς, η δυσοίωνη κατάσταση στα κατώτερα επίπεδα της πυραμίδας των δημοσίων έργων, μεγεθύνεται δυσανάλογα με το μέγεθος αυτών των εταιρειών, οι οποίες επωμίζονται στην πράξη υπέρμετρο διαχειριστικό κόστος τόσο για το προσωπικό που εκτελεί τις εργασίες, όσο και για τους προμηθευτές υλικών στα μεγάλα έργα.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποια μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπεργολάβοι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν στο προαναφερθέν πλαίσιο:

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Έχει υπάρξει διαβούλευση με εκπροσώπους του κλάδου των μικρών εργολάβων (υπεργολάβων);
  2. Πώς σκοπεύετε να προφυλάξετε τους μικρούς εργολάβους (υπεργολάβους) από την πλεονεξία και την εκμετάλλευση που επιδεικνύουν οι μεγάλοι εργολάβοι;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Αντωνιάδης