- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά της Ιωάννας Βλάχου

Τέσσερα χρόνια έπειτα από την τελευταία δισκογραφική δουλειά της η ερμηνεύτρια στην πιο ώριμη περίοδό της, γεμάτη από μοναδικές μελωδικές εμπειρίες, επιστρέφει στη δισκογραφία παρουσιάζοντας τα πιο ολοκληρωμένα μουσικά και στιχουργικά κομμάτια της, συνεργαζόμενη με μία σειρά αξιόλογων δημιουργών.

Ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος υπογράφει τους στίχους των δέκα ξεχωριστών τραγουδιών που έντυσαν μουσικά οι Όλγα Κουτσούκαλη και Κωνσταντίνος Κατωμέρης.

«Νιώθω ευλογημένος για τις υπέροχες μουσικές που συνέθεσαν οι μοναδικοί δημιουργοί, όπως και την εξαιρετική ερμηνεία της Ιωάννας που χαρίζει ένα πολύ υψηλά αισθητικό αποτέλεσμα» τονίζει ο στιχουργός, ενώ η συνθέτης Όλγα Κουτσούκαλη επισημαίνει:

«Είμαι ενθουσιασμένη που επιτέλους αποκαλύφθηκαν «τα Κρυμμένα». Ήρθε η ώρα να μάθετε το καθένα απ αυτά» και ο έτερος μουσικός Κωνσταντίνος Κατωμέρης τονίζει «Δημιούργησα δύο τραγούδια γραμμένα πάνω στην ιδιαίτερη καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία της Ιωάννας».

Τα δέκα τραγούδια του cd ενορχηστρώθηκαν από τον Σπύρο Παγιάτη και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μετρονόμος.  Μέσω των τραγουδιών καταθέτουμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα όνειρά μας. Εύχομαι “τα κρυμμένα” να βγουν στο φως» αναφέρει η ερμηνεύτρια.

Ποια είναι η Ιωάννα Βλάχου

 Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια οικογένεια που η καλή μουσική έπαιζε κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητά της. Τα παιδικά της χρόνια ήταν «πλημμυρισμένα» από τις μουσικές των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου και άλλων μεγάλων συνθετών….

Το καλοκαίρι του ’87 διαβάζοντας σε μια τοπική εφημερίδα ότι αναζητούσαν νέα παιδιά, άνω των 16 ετών, με ταλέντο για θεατρικές παραστάσεις είπε ένα μικρό ψέμα, ούσα μόνο δεκατριών με  λίγο μακιγιάζ και πολύ θέληση κατάφερε να συμπεριληφθεί στην θεατρική ομάδα με αποτέλεσμα λίγο αργότερα την πρώτη της επαφή με το θέατρο δίπλα στην αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να σπουδάζει φωνητική και ορθοφωνία με την Βαρβάρα Γκαβάκου.

Αγαπώντας ιδιαίτερα την κλασική μουσική συμμετείχε ως σοπράνο για χρόνια στην δημοτική χορωδία της Κέρκυρας τόσο στις παραστάσεις της «Νόρμα», «Καβαλερία Ρουστικάνα», όσο και σε οπερέτες του Χατζηαποστόλου στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Τον Μάρτιο του ’89 ηχογράφησε, σε συνεργασία με τον γνωστό κερκυραίο λαϊκό μουσικό Θανάση Σπίνουλα, ένα δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια της Κέρκυρας. Από το’89 έως το ’91 συμμετείχε σε παραστάσεις της κερκυραϊκής σκηνής παίζοντας Μπρέχτ και Αριστοφάνη και τραγουδώντας μουσικές του Χρήστου Λεοντή για το θέατρο.

Για πολλά χρόνια εργαζόταν στα πιο γνωστά κέντρα της Κέρκυρας συνεχίζοντας παράλληλα την ημέρα τις σπουδές της αισθανόμενη πως η μουσική ήταν για εκείνη τρόπος ζωής και έκφρασης.

Το 2000 καλείται από τον μουσικοσυνθέτη Σπύρο Σαμοΐλη να τραγουδήσει τον ¨Λάμπρο¨ σε μουσική του ίδιου πάνω σε ποίηση του Διονυσίου Σολομού.

Το 2006 αρχίζουν οι εμφανίσεις της στο Παρίσι, στις μουσικές σκηνές «Όλυμπος» και «Μινώταυρος» όπου συνεργάστηκε με καταξιωμένους μουσικούς και ήρθε σε επαφή με τους Νίκο Αλιάγα και τον Κώστα Χατζή.

Το 2007 ηχογράφησε στο Παρίσι το δεύτερο cd της με τίτλο «Κάτι έχει αλλάξει». Tο 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα εμπλουτίζοντας το μουσικό της ταξίδι με συνεργασίες με τους κορυφαίους Γιώργο Χατζηνάσιο, Χρήστο Νικολόπουλο  και Αντώνη Βαρδή.

Το 2014 τραγούδησε στη μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση για το Ιατρείο Κέρκυρας στο Παρίσι. Συμμετείχε στο αφιέρωμα για τον Georges Moustaki σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα και την παιδική χορωδία της Κέρκυρας, όπως και στο αφιέρωμα για τη Ρένα Βλαχοπούλου με τους  Κλειώ Δενάρδου, Τάκη Ζαχαράτο, Μάκη Δελαπόρτα, και Παντελή Κοντό.

Υπήρξε υπεύθυνη των μουσικών εκδηλώσεων του 2ου διεθνούς συνέδριου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.

Τον Μάιο του 2016 ολοκληρώθηκε η δισκογραφική δουλεία της «Γραφή καθαρή» από τις εκδόσεις Μετρονόμος στην οποία συμμετείχε ο Χρήστος Θηβαίος.

Τον Οκτώβριο του 2017 κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  υπήρξε η βασική ερμηνεύτρια της μεγάλης συναυλίας -αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο παρόντος του ξεχωριστού συνθέτη.

Τον Χειμώνα του 2018 πραγματοποίησε μία σειρά εμφανίσεων στον Πειραιά στη μουσική σκηνή «Ίχνος» με τη Λένα Αλκαίου, όπως και στη Θεσσαλονίκη με τον συνθέτη και πιανίστα Κωνσταντίνο Κατωμέρη.

Τον Αύγουστο του 2018 στα πλαίσια του Μουσικού Φεστιβάλ Λευκίμμης  συνεργάστηκε με τους Πίτσα Παπαδοπούλου, Πέννυ Μπαλτατζή, Λένα Αλκαίου και Άρη Καμπανό.

Τον Απρίλιο του 2019 συμμετείχε στην απονομή Βραβείων «Προσωπικότητες 2019» μαζί με τους σπουδαίους Μίμη Πλέσσα και Νένα Βενετσάνου.

Τον Σεπτέμβρη του 2019 στα πλαίσια του 4ο Διεθνούς Συνεδρίου Δημιουργικής Γραφής  οργάνωσε τη μουσική παράσταση «Ανθρώπων έργα», αφιερωμένη στην Λίνα Νικολακοπούλου που υπήρξε και τιμώμενο πρόσωπο του συνεδρίου.

Το Νοέμβριο του 2019 συμμετείχε στη βραδιά Οπερέτας με την Κερκυραική Καντάδα και Μαντολινάτα, ενώ ακολούθησε το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου μία ξεχωριστή συναυλία στο Παρίσι.

Το Φεβρουάριο του 2020 συμμετείχε στο Μουσικοχορευτικό δρώμενο με αφορμή την έναρξη του Κερκυραϊκού καρναβαλιού “Viva la fiesta”, ενώ πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε την τέταρτη προσωπική δισκογραφική δουλειά της « Τα κρυμμένα».

Πηγή: zougla.gr