- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας για την μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στον τομέα της ασφάλειας των εργαζομένων  όσο και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειάζεται.

Μέσα στα πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί με τις χιλιάδες απολύσεις, τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας και την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, ο ΟΑΕΔ εξακολουθεί να αποτελεί ακόμα έναν ισχυρό βραχίονα υποστήριξης των ανέργων μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης και της επιδότησης ανεργίας αλλά και των εργαζομένων μέσω της κοινωνικής πολιτικής (κοινωνικός τουρισμός, κατασκηνώσεις, θέατρο, βιβλία).

Με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, όμως, το οποίο προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών, θα επέλθει μια δραστική μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ κατά 56%, (1,2 δις ευρώ περίπου)  ετησίως αν λάβει κανείς υπόψη του και τη μείωση κατά 0,9 που έχει ήδη νομοθετηθεί και  ισχύει από 1/6/2020. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν προχωρήσουν σε αυτή τη μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες ακόμα, τότε τα πράγματα για τον ΟΑΕΔ και τις πολιτικές που μέχρι σήμερα ασκούσε είναι τελειωμένα. Αν  αυτό συμβεί τότε ο ΟΑΕΔ θα σταματήσει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή και μαζί του θα σταματήσουν και τα επιδόματα ανεργίας και τα προγράμματά του.

Η αποτελεσματικότητα της ανωτέρω μείωσης του εργατικού κόστους για την δήθεν διατήρηση ή αύξηση των θέσεων εργασίας και την αναχαίτιση της ανεργίας αμφισβητείται έντονα. Ακόμα και αν δεχτούμε, όμως, ότι η μείωση των εισφορών είναι απολύτως αναγκαία και χρήσιμη, τότε σίγουρα η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων του ΟΑΕΔ και να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού. Η υποστήριξη των ανέργων και των εργαζομένων θα πρέπει τώρα να είναι η μεγαλύτερη δυνατή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρά την αύξηση της ανεργίας,  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αποφασίζει να μειώσει τους πόρους του Οργανισμού, να μειώσει δηλαδή, τις δυνατότητες της στήριξης των ανέργων. Εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε την συρρίκνωση του ΟΑΕΔ και την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.