- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

2o lockdown: Κλειστά σχολεία και άδεια ειδικού σκοπού – Ποιοι την δικαιούνται

Μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες υπάρχει έκδηλη ανησυχία πολλών εργαζομένων γονέων σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, συνεχίζοντας να διαθέτει με αμεσότητα και εγκυρότητα το σύνολο των οδηγιών και των διευκρινίσεων που δίνονται, σας ενημερώνει σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού και ποιοί την δικαιούνται.

Η άδεια ειδικού σκοπού όταν παραμένουν κλειστά τα σχολεία, προβλέφθηκε με το άρθρο 4 της από 11/3/2020 ΠΝΠ. Επίσης, από τότε προβλέφθηκε ότι την άδεια αυτή, την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, παιδιών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης  και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Όπως είναι γνωστό η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας. Από τις τέσσερις ημέρες, οι δύο πρώτες ημέρες πληρώνονται από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα από το κράτος και η τέταρτη ημέρα λογίζεται ως κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Με την  ΚΥΑ 17787/520   προβλέφθηκε ότι η άδεια ειδικού σκοπού δεν θα έχει καταληκτική ημερομηνία, αλλά θα συναρτάται με την με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Με εγκύκλιό του στις 1/10/2020 (αρ. 39683/1259) διευκρινίζει ότι η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί και στην περίπτωση αναστολής σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας παιδιών λόγω εμφάνισης επιβεβαιωμένου ή ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού, ή όταν το παιδί που φοιτά στο σχολείο τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό έπειτα από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Λόγω του νέου απαγορευτικού και της υποχρεωτικής προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η άδεια ειδικού σκοπού εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο και το υπουργείο εργασίας προχώρησε στην έκδοση νέας εγκυκλίου (αρ. 46621/1415/2020) με σχετικές οδηγίες.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν θεσπιστεί έως σήμερα, ισχύουν τα παρακάτω για την άδεια ειδικού σκοπού: