- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Επίδομα 800 ευρώ: Ποια δήλωση επιλέγουν στο supportemployees.services.gov.gr εργαζόμενοι πληττόμενων και κλειστών επιχειρήσεων

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας μετά από πολλά ερωτήματα εργαζομένων σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους τον Νοέμβριο και προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 800€ ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι απαιτείται να υποβάλλουν μία υπεύθυνη δήλωση στο supportemployees.services.gov.gr για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους εφόσον στο παρελθόν δεν τέθηκαν σε αναστολή.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει τεθεί έστω και μια μέρα σε καθεστώς αναστολής το προηγούμενο διάστημα δεν χρειάζεται να υποβάλει εκ νέου αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Συγκεκριμένα αν μια επιχείρηση θέσει τον εργαζόμενο της σε αναστολή από τις 3 Νοεμβρίου ως πληττόμενη επιχείρηση ο εργαζόμενος θα καταθέσει υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εφόσον δεν έχει μπει ξανά στο παρελθόν σε αναστολή, επιλέγοντας το πληττόμενη επιχείρηση.

Εάν στην συνέχεια η επιχείρηση έκλεισε με κρατική εντολή στις 7 Νοεμβρίου υποχρεούται μόνο η επιχείρηση – εργοδότες να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση στο supportemployees.services.gov.gr και όχι ο εργαζόμενος. Επομένως οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μία υπεύθυνη δήλωση ως πληττόμενοι εφόσον η αναστολή ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που στην συνέχεια η επιχείρηση μπήκε σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή ο εργαζόμενος δεν απαιτείται να υποβάλλει άλλη δήλωση.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της 10ήμερης προθεσμίας που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας για να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων των κλειστών επιχειρήσεων.
Αντίθετα, οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων από πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα αν ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο (μετά τις 7/12). Επίσης αν ένας εργαζόμενος έχει δυο εργοδότες, που είναι κλειστοί και οι δυο με κρατική εντολή και τον έχουν θέσει σε αναστολή και οι δύο, αλλά για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο. Σε περίπτωση επικάλυψης, η ημέρα υπολογίζεται μόνο μια φορά.

Αν ένας εργαζόμενος έχει πάνω από έναν εργοδότη και δεν τον έχει θέσει σε αναστολή ο εργοδότης στον οποίο εργάζεται με πλήρη απασχόληση, δεν είναι δικαιούχος αποζημίωσης. Συνεπώς, ο εργαζόμενος χάνει επίδομα 800 ευρώ για μια περιστασιακή εργασία, εφόσον από την εργασία του με πλήρες ωράριο δεν είναι σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Δήλωση δεν απαιτείται ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον Νοέμβριο. Μόνο οι εργαζόμενοι που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο «Εργάνη» μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

Ακόμη, εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με το πρόγραμμα 6μηνης επιδότησης εισφορών για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, μπορούν να τεθούν σε αναστολή μόνο αν η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή. Αν η επιχείρηση πλήττεται βάσει ΚΑΔ ο μισθωτός δεν μπορεί να τεθεί σε αναστολή.

Αν μια επιχείρηση είχε ήδη υποβάλλει αίτηση (α΄ φάση) για τον Μηχανισμό «Συν-Εργασία» και επιθυμεί να ακυρώσει την ένταξη ώστε να θέσει τους ίδιους εργαζόμενους σε αναστολή, πρέπει να τροποποιήσει με ορθή επανάληψη την δήλωσή της. Μια κλειστή επιχείρηση πρέπει να προβεί σε ορθή επανάληψη της Α΄ φάσης «Συν-Εργασία» μέχρι αύριο, 24/11, ώστε αμέσως μετά να υποβάλλει δήλωση αναστολής σύμβασης.