- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η τηλεθέρμανση του Δ. Αμυνταίου δείχνει το δρόμο στο Δ. Φλώρινας

Του Γιάννη Στρατάκη

π. Νομάρχη Φλώρινας – Περιφερειακού Συμβούλου

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιότητα που πήρε τις μέρες αυτές και πάλι το έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, δημιουργούνται όχι άδικα προβληματισμοί για τις μέχρι τώρα επιλογές.

Η αξιοποίηση της εμπειρίας πλέον, λειτουργίας της τηλεθέρμανσης του Δ. Αμυνταίου με τη χρήση βιομάζας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, το έχουμε μπροστά μας.

Αντί λοιπόν να καταργηθεί το έργο της τηλεθέρμανσης με «θάψιμο» του ήδη εκτελεσθέντος δικτύου και την απώλεια των εκατομμυρίων ευρώ που συνεπάγεται,η ολοκλήρωσή του και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας του με μονάδα βάσης τεχνολογίας ,όπως είναι η μονάδα βιομάζας που λειτουργεί ήδη στο Δήμο Αμυνταίου είναι μία λύση απόλυτα βιώσιμη και ρεαλιστική. Και το έργο είναι πιο οικονομικό και είναι βέβαιο ότι η παρεχόμενη ενέργεια θα είναι φθηνότερη του φυσικού αερίου, ενώ και η επέκταση της τηλεθέρμανσης σε οικισμούς του Δήμου θα είναι εφικτή. Αντίθετα το φυσικό αέριο δεν θα φτάσει σε αυτούς ποτέ, για λόγους κόστους επένδυσης. Και όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η έλευση του Φ.Α., γιατί από τις προθέσεις μέχρι τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ο δρόμος είναι όχι μόνο μεγάλος ,αλλά πολλές φορές χωρίς τέρμα.

Δεν είναι γνωστή στο γράφοντα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο και οι Συμβατικές δεσμεύσεις, αλλά πρέπει να εξαντληθεί κάθε περίπτωση συνέχισής του, αφού αποτελεί την πιο χειροπιαστή ρεαλιστική εξέλιξη για να αποκτήσει όχι μόνο η Πόλη αλλά και οι γύρω οικισμοί ενέργεια θέρμανσης στο χαμηλότερο κόστος.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ είναι σε φάση υλοποίησης του διχτύου, η αξιοποίηση της τεχνολογίας καύσης της βιομάζας που αφθονεί στον τόπο μας θα εξασφαλίσει την αξιόπιστη με χαμηλό κόστος λειτουργία της το συντομότερο δυνατό χρόνο. Να μην πληρώσει και πάλι η Φλώρινα μία λαθεμένη επιλογή.

Υ.Γ.: Με την ευκαιρία θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση να δώσουμε τα εύσημα στον π. Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Θεοδωρίδη Κώστα, στον π. πρόεδρο της ΔΕΤΕΠΑ κ. Χαριτίδη Ευθύμη και όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου που εξασφάλισε τη συνέχιση λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης. Αλλά και την σημερινή δημοτική Αρχή που εν μέσω πανδημίας ολοκλήρωσε και λειτούργησε επιτυχώς το έργο.