- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Lockdown: Πρεμιέρα σήμερα – Τι πρέπει να γνωρίζετε για την καθημερινότητα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Σε ρυθμούς lockdown κινείται από τις 6 σήμερα το πρωί όλη η χώρα, με τα νέα περιοριστικά μέτρα να αποβλέπουν στην αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού για τις επόμενες, τρεις εβδομάδες.

Περιγράφοντας τον εθνικό στόχο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τοποθέτησε χθες την έξοδο από το δεύτερο λαβύρινθο της πανδημίας, όταν να νέα κρούσματα θα επιστρέψουν στα 300 από τα 3.000 που είναι σήμερα, εξέλιξη η οποία προϋποθέτει την καθολική και συνάμα απόλυτη συμμετοχή των πολιτών στο εγχείρημα.

Στο μεσοδιάστημα, «για 3 εβδομάδες η καθημερινότητά μας αλλάζει ξανά» εξήγησε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξειδικεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή χθες οδηγίες και διατάξεις αναφορικά με το δεύτερο για το 2020 απαγορευτικό, αρχής γενομένης από τις μετακινήσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ τι αλλάζει από σήμερα και για τις επόμενες 3 εβδομάδες

Με sms οι βραδινές… περιπλανήσεις

Οι τελευταίες έχουν περιοριστεί στη διάρκεια του εικοσιτετράωρου, ενώ η όποια απομάκρυνση από την κατοικία υπαγορεύεται μόνο από συγκεκριμένους λόγους και με τη χρήση σχετικής βεβαίωσης ή sms, δηλαδή για λόγους:

Αυστηρότερο καθίσταται το πλαίσιο των μετακινήσεων τις βραδινές ώρες, οπότε ως αιτιολογημένη μετακίνηση θεωρείται αυτή που γίνεται για:

Επιπλέον, για τη μετακίνηση των εργαζομένων χρειάζεται το σχετικό έγγραφο από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ αν υπάρξει επιπλοκή, ισχύει βεβαίωση κυκλοφορίας του εργαζόμενου, η οποία είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr. Για κάθε μετακίνηση εκτός σπιτιού και το διάστημα από τις 5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ απαιτείται η αποστολή sms στο 13033, το οποίο πρέπει να είναι της μορφής:

Χ [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, ο αποστολέας λαμβάνει γραπτό μήνυμα – απάντηση: Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ειδικά για τις βραδινές ώρες, δηλαδή το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί επιτρέπονται οι μετακινήσεις:

Ειδικό καθεστώς θα ισχύσει για τις μετακινήσεις των νεοσύλλεκτων την επόμενη εβδομάδα, αφού μπορούν να φτάσουν στα σημεία κατάταξης, συνοδεία και των δύο γονιών τους, που θα φέρουν με τη σειρά τους βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης και στα 26 κέντρα κατάταξης. Για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας συνολικά, οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου.

Παράλληλα, για τις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν επιτρέπεται το κυνήγι και το ψάρεμα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.

Από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου θα ισχύσει και το νέο καθεστώς για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα από το εξωτερικό, για τους οποίους απαιτείται αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

Κομμωτήρια με κωδικό 2

Με μάσκες και αποστάσεις θα λειτουργούν και όσα καταστήματα λιανικής καλύπτουν άμεσες ανάγκες, δηλαδή:

Ανοιχτά θα παραμείνουν ακόμη:

Παράλληλα, για τους υποψήφιους οδηγούς αναστέλλονται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, όπως και η λειτουργία σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών, σχολών εκπαίδευσης μεταφορέων και οδηγών μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων καθώς και λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

Με φυσική παρουσία θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, ενώ επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες για άτομα με ειδικές ανάγκες όπως για παράδειγμα η θεραπευτική κολύμβηση. Αντίθετα, μέσω πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα για τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΑΕΙ όλης της χώρας. Ταυτόχρονα, οι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές για τη μετάβασή τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και 4 άτομα, πάντα με την χρήση μάσκας, και με απαραίτητη την δήλωση από το διευθυντή του σχολείου. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών στις ίδιες περιοχές, τις μη αστικές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί ή με όχημα ενός εκ των 3-4 εκπαιδευτικών με εξίσου δήλωση του διευθυντή του σχολείου.

Κλειστοί θα παραμείνουν για τους πιστούς και οι χώροι λατρείας, όπως οι εκκλησίες, ενώ οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται από τους θρησκευτικούς λειτουργούς χωρίς την παρουσία πιστών και θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με παρουσία μέχρι 9 άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του συνανθρώπου μας που έφυγε.

Ρομφαία προστίμων

Για την καλύτερη απόδοση των μέτρων, διπλασιάζεται από σήμερα και το διοικητικό πρόστιμο, φτάνοντας τα 300 ευρώ, για:

Ακόμη πιο τσουχτερά γίνονται τα πρόστιμα, στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης για τον εργαζόμενο ή τον εαυτό του, οπότε του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ. Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους, δηλαδή μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας ή της αναστολής προσέλευσης κοινού, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr