- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Περί της εορτής της Αγίας Αικατερίνης

Του Αρχιμανδρίτη Κοσμά Λαμπρινού

 

Όλοι οι άγιοι και αγίες της Εκκλησίας, αδελφοί μου και λειτουργούν ως πνευματικά ξυπνητήρια που ξυπνούν τις συνειδήσεις μας από το λήθαργο της αμαρτίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που εορτάζουμε την εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου∙ να συναισθανθούμε την αμαρτωλότητά μας και να σηκωνώμαστε από τις πνευματικές πτώσεις μας.

Διότι τίποτα δεν μπορεί να μας σώσει από τη μάστιγα του κωρονοϊού, πλην της αληθινής μετανοίας η οποία θα συνοδεύεται με έργα που αποδεικνύουν τη μετάνοια μας.

Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε ως γνωστόν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από ευγενείς και πλούσιους γονείς, οι οποίοι όμως ήταν ειδωλολάτρες. Ως γυναίκα θα μπορούσε βέβαια να καυχάται για τη σοφία της, μια και γνώριζε όλους τους σοφούς της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, θα μπορούσε να θεωρεί τον εαυτό της είδωλο για την μεγάλη της ομορφιά, θα μπορούσε ακόμα να βλέπει τον πλούτο της ως αιτία που θα την έκανε μια γυναίκα του κόσμου και της ασωτείας, αλλά τίποτα απ’ αυτά δεν συνέβη. Διότι άκουσε μια φορά τη συμβουλή ενός αγίου γέροντα της Αλεξάνδρειας που της έδωσε και μια εικόνα της Παναγίας με το Χριστό ζητώντας της παράλληλα να πάει στο δωμάτιο του αρχοντικού της και να προσευχηθεί προς την Παναγία ζητώντας απ’ αυτήν να δείξει στη μικρή Αικατερίνη τον αληθινό Νυμφίο της. Πράγματι! Μόλις άρχισε να προσεύχεται την πήρε ο ύπνος και άκουσε την Παναγία που ἔλεγε στο Χριστό: γιατί δεν γυρίζεις γιέ μου να δεις την ομορφιά της Αικατερίνης; Ο Χριστός όμως έλεγε ότι δεν είδα άλλη γυναίκα πιο άσχημη απ’ αυτήν. Ο λόγος που την έβρισκε άσχημη ακόμα ο Χριστός ήταν επειδή η Αικατερίνη δεν είχε γίνει ακόμα χριστιανή. Όταν όμως μετά από κατάλληλη κατήχηση έγινε χριστιανή καὶ είδε η Αγία μας το ίδιο όνειρο ἀκουσε πάλι το Χριστό να λέει ότι τώρα έγινε η Αικατερίνη πανέμορφη κόρη.

Και μόλις η Αγία Αικατερίνη πίστεψε στο Χριστό και βαπτίστηκε στο όνομα της Αγίας Τριάδος δεν φοβήθηκε ούτε τους σοφούς της αυτοκρατορίας τους οποίους αποστόμωσε με τη Χάρη και τη Σοφία του Θεού. Η Αγία Αικατερίνη δεν φοβήθηκε κανένα μαρτύριο απὸ τα πολλά που την απειλούσε ο έπαρχος της Αλεξάνδρειας. Αν και ήταν πολύ νέα κόρη της Αλεξάνδρειας η Αικατερίνη, διότι ήταν μόλις 20 ετών κοπέλλα, εν τούτοις η Αγία μας έπεφτε στα μαρτύρια όπως πηγαίνουμε εμείς σε πανηγύρι.

Αδελφοί μου! Η δύναμη της πίστεως την οποία είχε η Αγία Αικατερίνη είναι η μεγαλύτερη δύναμη της ζωής μας. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι από μας έχουμε σβήσει από τη ζωή μας τη λέξη πίστη∙ και ενδιαφερώμαστε για το πόσο όμορφοι εξωτερικά θα γίνουμε, και για το πόσο θα μας θαυμάζουν οι συνάνθρωποί μας, ψάχνουμε μεγάλες κοινωνικές θέσεις μέσα στη κοινωνία που ζούμε, ενώ θα έπρεπε να νοιαζώμαστε για το αν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός μας έχει ετοιμάσει τόπο στη Βασιλεία των Ουρανών. Άλλοι πάλι θέλουμε να αποκτήσουμε άφθονο πλούτο ο οποίος όπως νομίζουμε ψευδώς θα μας κάνει ευτυχισμένους, ενώ θα έπρεπε να ζητούμε τα αγαθά της Βασιλείας των Ουρανών. Ελπίζω όμως και εύχομαι να καταλάβουμε ότι το καλύτερο αντίδοτο και το καλύτερο φάρμακο για όλες τις ασθένειες μας (σωματικές και πνευματικές) είναι η Θεία Κοινωνία. Αμήν!