- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε το έργο της εγκατάστασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στον Δήμο Φλώρινας (video)

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Δήμου Φλώρινας, αυτό της εγκατάστασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης αναφέρει:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή μας για δεκαετίες αποτελούσε η θέρμανση και οι επιπτώσεις της στον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού του δήμου μας. Πρόβλημα το οποίο ζούμε και σήμερα, με πολλές παράπλευρες συνέπειες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει η εξόρυξη του λιγνίτη και να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028, η δημοτική αρχή δραστηριοποιήθηκε και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθόρισε το διεκδικητικό πλαίσιο καθώς και τα επιμέρους έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας, έτσι ώστε να ισοσταθμιστούν οι απώλειες της τοπικής οικονομίας από το κλείσιμο των ορυχείων και της μονάδας «Μελίτη1» το 2023.

Η Δημοτική Αρχή δεν μπορούσε να μείνει θεατής στις εξελίξεις, ούτε και να πελαγοδρομεί σε ανέφικτες λύσεις που το μόνο που θα πετύχαιναν ήταν το ροκάνισμα του χρόνου χωρίς κανένα όφελος για τους πολίτες της περιοχής μας. Πήραμε την μεγάλη απόφαση να στραφούμε στη λύση του Φυσικού Αερίου. Σε ελάχιστο χρόνο με επιμονή, σχέδιο, και σωστό προγραμματισμό, μεθοδεύοντας τον βηματισμό μας, κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και την ΔΕΔΔΑ, ότι το Φυσικό Αέριο είναι η άμεση και συμφέρουσα λύση για την περιοχή του Δήμου μας.

Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε ένα εξάμηνο να έχουμε στα χέρια μας την έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την πρόσκληση προς την ΔΕΔΔΑ να υποβάλλει την πρόταση της για την υλοποίηση του έργου.

Σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα πετύχαμε την έγκριση και χρηματοδότηση του έργου ως πρώτου που θα πραγματοποιηθεί στην Δυτική Μακεδονία.

Οι προδιαγραφές του έργου θα είναι εναρμονισμένες ώστε το δίκτυο να μπορεί να μεταφέρει,μελλοντικά, και μεικτό καύσιμο.

Το Δίκτυο του φυσικού αερίου δεν θα περιορίζεται μόνον στον οικιστικό ιστό της πόλης της Φλώρινας αλλά θα επεκτείνεται και σε χωριά του Δήμου μας. Κι αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Στόχος μας είναι όλη η περιοχή του Δήμου να έχει το αγαθό του φυσικού αερίου.

Φιλοδοξούμε να είμαστε η Δημοτική Αρχή των έργων και όχι των λόγων. Βήμα προς βήμα υλοποιούμε το πρόγραμμα μας με θέληση για δουλειά, οργάνωση και τεκμηρίωση των προτάσεων μας και κυρίως με ουσιαστική προσφορά στους συμπολίτες μας, που είναι και η μόνη έγνοια μας.

Το έργο αφορά στην αναγκαιότητα εγκατάστασης των δικτύων διανομής, των παροχετευτικών αγωγών και του σχετικού εξοπλισμού, προκειμένου να καταστούν λειτουργικές οι υποδομές διανομής και να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του δικτύου διανομής.Με την χρήση του φυσικού αερίου θα δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς) να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα ενεργειακό προϊόν που είναι σαφώς φιλικότερο προς το περιβάλλον, οικονομικότερο σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά σε αυτό καύσιμα και με μεγαλύτερο βαθμό ενεργειακής απόδοσης.Χαρακτηριστικά τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά ειδικά σε ό,τι αφορά τον Δήμο μας με τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες, εξ αιτίας των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν.

Το έργο συνιστά υποδομή που ενέχει στοιχεία κρατικών ενισχύσεων. Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό των 15.034.491 ευρώ και η συμμετοχή της ΔΕΔΑ στο ποσό των 7.000.000 ευρώ.

 Σύμφωνα με την εκδοθείσα πρόσκληση η ολοκλήρωση των προτεινόμενων πράξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31.12.2023.

Στις προθέσεις του Δήμου Φλώρινας αλλά και της ΔΕΔΔΑ είναι να αυξηθεί τόσο το δίκτυο όσο και η ένταξη νοικοκυριών όπου είναι εφικτό και υπάρχει ενδιαφέρον.

Οι συνδέσεις που θα γίνονται με το δίκτυο θα μπορούν να κάνουν χρήση του φυσικού αερίου άμεσα.Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο πολύ νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία της 31.12.2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΔΔΑ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Να θυμίσουμε ότι είναι το πρώτο μεγάλο έργο της μεταλιγνιτικής περιόδου και γίνεται στον Δήμο Φλώρινας.

Θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης κ. Κώστα Μουσουρούλη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη, τον βουλευτή ΝΔ Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Φλώρινας, γιατί χωρίς την δική τους συνδρομή δεν θα μπορούσαμε να εντάξουμε το έργο αυτό για χρηματοδότηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».