- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Τα εγκαίνια της έκθεσης μικρογλυπτών του Γιάννη Καστρίτση με τίτλο «Ο δρόμος προς τη θυσία» (video, pics)

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης σύγχρονων μικρογλυπτών του καλλιτέχνη Γιάννη Καστρίτση  με τίτλο «Ο δρόμος προς τη θυσία», από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας.

Πρόκειται για μία έκθεση που αφορά τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τα ζώα. Με αφορμή μύθους, ιστορίες και πρόσωπα της αρχαιότητας και αντίστοιχα προσωπικά βιώματα ο Γιάννης Καστρίτσης  αναπλάθει και φτιάχνει ένα δικό του σύγχρονο μικρόκοσμο με αναφορές στην πρόσφατη αγροτικο-κτηνοτροφική κοινωνία. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση ανθρώπου ζώου και θέτει ερωτήματα που τελικά αφορούν τη δράση του σύγχρονου ανθρώπου στο φυσικό του περιβάλλον, καθώς το πεδίο των σχέσεων ανθρώπου-ζώου αντικατοπτρίζει την ευρύτερη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον. Ο Γιάννης Καστρίτσης, γνωστός ζωγράφος, πολυσχιδής καλλιτέχνης και Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, για πρώτη φορά παρουσιάζει έργα του σε πηλό επιχειρώντας ένα διάλογο με την αρχαιότητα κινούμενος στο χώρο του μύθου, της λατρείας και της καθημερινότητας, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων.

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εγκαινίων απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Θεοδουλίδης, ο αντιδήμαρχος Φλώρινας Ηλίας Μούλελης και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χριστίνα Ζιώτα.

Η δρ. αρχαιολογίας – μουσειολόγος της Εφορείας, Ελπινίκη Ναούμ, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η έκθεση δομείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες στο λατρευτικό, στο μυθικό – θεϊκό επίπεδο και στον καθημερινό βίο. Στην πρώτη ενότητα αναπτύσσεται μια πομπή θυσίας που καταλήγει σε ένα βωμό, η οποία έχει στοιχεία που θυμίζουν μια πομπή θυσίας της αρχαιότητας, οι μορφές όμως έχουν χαρακτηριστικά των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου του 20ου  αιώνα, μας μεταφέρει δηλαδή στο πρόσφατο παρελθόν της ελληνικής κοινωνίας Στη δεύτερη ενότητα γίνεται αναφορά στη σχέση ζώου -ανθρώπου μέσα στον μύθο. Ολόκληρη η ελληνική μυθολογία εξάλλου περιλαμβάνει ζώα και τέρατα, στην έκθεση ωστόσο, επιλέχθηκαν μύθοι λιγότερο γνωστοί. Παρουσιάζεται η ιστορία του Άττη, του βοσκού από την Ανατολή, η οποία αναπλάθεται στη σύγχρονη εκδοχή της, ενώ η Θεά Αφροδίτη είτε καβαλάει τον τράγο και ενσαρκώνει την Επιτραγία Αφροδίτη, είτε κοιμάται με αυτόν. Στην τελευταία ενότητα αποδίδονται σκηνές καθημερινότητας, όπου είτε διαφαίνεται η εργαλειακή χρήση του ζώου, είτε ο συντροφικός και προστατευτικός του ρόλος, είτε η λειτουργία του ως μέσου ικανοποίησης διατροφικών αναγκών. Τις παραπάνω ενότητες συμπληρώνουν δυο ξυλόγλυπτα μεγάλου μεγέθους που λειτουργούν ως εισαγωγή στις κυρίως ενότητες.

Ο καλλιτέχνης, παίρνοντας τελευταίος τον λόγο, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους – μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών –  και αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ιδέα για τη συγκεκριμένη έκθεση, αλλά και στον τρόπο που υλοποίησε τα έργα του.

Η έκθεση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.