- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

ΒΙΟΦΛΩ: Με ντόπια πρώτη ύλη τα ορεκτικά της Φλώρινας διεκδικούν μερίδια στη λιανική

Το στοίχηµα µιας οικογενειακής επιχείρησης από τη Φλώρινα, είναι να καθιερωθεί στην εγχώρια αγορά, ως η κατ’ εξοχήν ελληνική εταιρεία παραγωγής κέτσαπ, µουστάρδας αλλά και µιας σειράς αλειµµάτων όπως είναι η τυροκαυτερή, το τζατζίκι, η κοπανιστή ή η ταραµοσαλάτα.

Από αγροτική οικογένεια µε µηλιές και µερικά στρέµµατα πατάτας και σιτηρών, ο Κώστας Μπουτάκης, που ίδρυσε την εταιρεία ΒΙΟΦΛΩ το 2007, δείχνει να έχει καταλάβει τον τρόπο µε τον οποίο µπορεί να εξασφαλιστεί η ζητούµενη προστιθέµενη αξία στην αγροτική παραγωγή. Έχοντας λοιπόν θητεύσει σχεδόν σε κάθε κρίκο της αλυσίδας εφοδιασµού, τα τελευταία χρόνια µπήκε στη διαδικασία παραγωγής αλειµµάτων και σαλτσών µε πρώτες ύλες που παράγονται στα γειτονικά χωριά του Περάσµατος Φλώρινας και τα τυροκοµεία της Βόρειας Ελλάδας, εφοδιάζοντας σε πρώτη φάση εστιατόρια και ταβέρνες. Πλέον είναι έτοιµος να κάνει το επόµενο βήµα και να επιδιώξει µια επιφανή θέση στα ράφια µεγάλων αλυσίδων, φτάνοντας στον τελικό καταναλωτή µε προϊόντα που ποιοτικά βρίσκονται πιο κοντά στη φιλοσοφία του ντελικατέσεν, αλλά σε προσιτή τιµή.

 Η πορεία του συνοµιλητή µας στην παραγωγή τέτοιων δηµοφιλών προϊόντων, ξεκίνησε λίγο νωρίτερα από το 2007, όταν µε ένα µίξερ και έναν µεταχειρισµένο αναδευτήρα διαµόρφωσε τις πρώτες συνταγές του και έκλεισε τις πρώτες συνεργασίες. Πλέον, έχοντας επενδύσει πάνω από 600.000 ευρώ σε µηχανήµατα, γραµµές παραγωγής, εγκαταστάσεις, µέσα µεταφοράς, η επιχείρηση δείχνει έτοιµη να µπει σε νέα φάση ανάπτυξης, µε νέα προϊόντα. Ο Κώστας Μπουτάκης δηλώνει αισιόδοξος, πως εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, η διεκδίκηση του στοιχήµατος που έθεσε θα έχει αποδώσει µέσα στην επόµενη διετία, αφού όπως λέει: «Έχω εµπιστοσύνη στο προϊόν µου. Κανείς δεν µου έκλεισε την πόρτα έως τώρα».

Ανανέωση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων επενδύοντας στις γυάλινες συσκευασίες

Αυτή την περίοδο, η εταιρεία ετοιµάζει µια δεύτερη γραµµή παραγωγής σε διπλανό του εν λειτουργία κτηρίου, αφού ζητούµενο πλέον είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας. Μέσα στους επόµενους µήνες θα ξεκινήσει η παραγωγή εκεί, ενώ στο µεταξύ βρίσκεται υπό ανάπτυξη ένα νέο προϊόν, που θα έχει ως βάση το ανθότυρο και θα αξιοποιεί την ντόπια παραγωγή αρωµατικών. Για τον σκοπό αυτό, η ΒΙΟΦΛΩ συνεργάζεται µε τους τεχνολόγους τροφίµων του Πανεπιστηµίου του Αιγαίου.

Ήδη πάντως η οικογένεια Μπουτάκη έχει λανσάρει ένα νέο προϊόν, τη µαύρη µουστάρδα, τη µοναδική στο είδος της µε ελληνικές πρώτες ύλες. Όπως εξηγεί στην Agrenda ο κ. Μπουτάκης, η παραγωγή σιναπόσπορου στη Φλώρινα, έχει πάρει τα πάνω της το τελευταίο καιρό, µε αφορµή τη δραστηριότητα της επιχείρησής του. Όλα ξεκίνησαν µε 10 στρέµµατα, τα οποία στη συνέχεια έγιναν 100, και προσεχώς αναµένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Ταυτόχρονα διαθέτει στην αγορά και µια σάλτσα µπάρµπεκιου σε γυάλινη συσκευασία, ενώ µετά το νέο έτος, θα ξεκινήσει η παραγωγή γλυκόξινων σαλτσών αλλά και η τυποποίηση υφιστάµενων προϊόντων όπως η κέτσαπ και η µουστάρδα, σε πιο σύγχρονες συσκευασίες.

Η κατεύθυνση για τις συσκευασίες είναι να αποφευχθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η χρήση πλαστικού, µε την επένδυση σε γυάλινες συσκευασίες. Στην επιχείρηση απασχολούνται επτά άτοµα πέραν του ιδίου και της γυναίκας του Κατερίνας, ενώ µαζί µε τους ανεξάρτητους πωλητές σε σηµεία ενδιαφέροντος, το προσωπικό ανέρχεται στους 11 υπαλλήλους. Φυσικά στις ανάγκες της επιχείρησης συνεισφέρουν και τα παιδιά του Κώστα Μπουτάκη, ο Γιάννης, ο Ιορδάνης και η Παρασκευή, που παράλληλα σπουδάζουν φυσική, γυµναστική ακαδηµία και βιολογία αντίστοιχα.

Η εταιρεία τηρεί υψηλά ποιοτικά πρότυπα σε όλο το φάσµα των διαδικασιών της και απαιτητικούς κανόνες υγιεινής, ενώ έχει πιστοποιηθεί κατά τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000. ∆ιαθέτει παράλληλα πέντε φορτηγά ψυγεία για να µπορεί να εκτελεί τη διανοµή των προϊόντων της µε τους δικούς της όρους, διασφαλίζοντας την ποιότητά τους κατά την παράδοση.

Πηγή: agronews.gr