- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αν ο γιαλός είναι στραβός καλά κάνουμε και στραβά αρμενίζουμε… Αν είναι ίσιος όμως τότε γιατί; Τόσο στραβά;

Πολλά ειπώθηκαν, πολλά ακούσαμε, πολλά γράφτηκαν, καθόλου δεν αντιδράσαμε, καθόλου δεν αντιπροτείναμε, καθόλου δεν αντιληφθήκαμε, εν τέλει! Για το (ΣΔΑΜ) Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης ή αλλιώς απολιγνιτοποίηση ο λόγος!

 Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου καταψήφισε το master plan της κυβέρνησης για τη Μεγαλούπολη. Τουλάχιστον αποφάσισε. Η Μεγαλούπολη δε, είναι μια κωμόπολη της Πελοποννήσου κάτι σαν το δικό μας Αμύνταιο ας πούμε… Το δικό μας Περιφερειακό Συμβούλιο δεν κατάφερε να πάρει απόφαση ακόμη. Και μιλάμε για τους δυο μεγαλύτερους νομούς Κοζάνη, Φλώρινα με πληθυσμό τα ¾ της περιφέρειας περίπου. Αφού λοιπόν δεν τα καταφέραμε στις 26/11/20 λέμε να ξαναπροσπαθήσουμε στις 2/12/20, κάλιο αργά παρά ποτέ όπως λέει ο λαός. Εν τω μεταξύ ο Κ. Μουσουρούλης ο Πρόεδρος της επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης που έχει οριστεί από την κυβέρνηση. Γνήσιος τεχνοκράτης, προχωρά πιστός στα χρονοδιαγράμματα που έχει βάλει, ανακοίνωσε πως η διαβούλευση τελείωσε πλέον, αλλά δεσμεύτηκε να βάλει στη διαβούλευση και τις αποφάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων ανεξάρτητα από την ετοιμότητά τους όπως είπε. Αντιλαμβανόμαστε πως η κυβέρνηση είναι βήματα μπροστά από τις συνεδριάσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων και την εσωστρέφειά τους. Σαφώς και οι αποφάσεις τους δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, όμως όταν μιλάμε για ένα ζήτημα σύνθετο και πολυεπίπεδο που αφορά σχεδόν μια ολόκληρη περιφέρεια καλό είναι να υπάρχουν.

Οι τοπικοί αιρετοί μας άρχοντες , σε κεντρικό, περιφερειακό, αλλά και τοπικό επίπεδο δείχνουν να μην έχουν ακόμη αντιληφθεί το όλον του θέματος. Άλλος μας λέει για πακτωλό εκατομμυρίων και άλλος για το φυσικό αέριο.( προς απλή δε ενημέρωση. Το αέριο σαν ο μόνος πληττόμενος Δήμος με θαμμένη τηλεθέρμανση, καλό θα ήταν να το παίρναμε πρώτοι. Αλλά όπως πολύ καλά ξέρουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ,θα το πάρει πρώτα η Καστοριά, μετά υγροποιημένο τα Γρεβενά και έπεται η απολιγνιτοποιημένη Φλώρινα…) Καλά και ευπρόσδεκτα είναι όλα, αλλά τα χρήματα για έρθουν και να ζεσταθεί η τσέπη του Φλωρινιώτη, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σοβαρό σχέδιο παραγωγικού μετασχηματισμού της περιοχής μας, με άμεση και επιβεβλημένη συμμετοχή των αιρετών αρχόντων μας στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων. Χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός και παρεμβάσεις με ορθές επιλογές για το πώς θα αναπτυχθεί η περιοχή, όταν θα γίνει η αντικατάσταση της απασχόλησης και των δραστηριοτήτων που θα καταργηθούν λόγω της μετάβασης. Αναγκαία κρίνεται η εξασφάλιση υποδομών, δράσεις για όσο το δυνατόν ευρύτερες ομάδες τοπικού πληθυσμού, αλλά και προϋποθέσεις ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης με στόχο την προοπτική ουσιαστικής αλλαγής του οικονομικού- παραγωγικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής μας. Η κυβέρνηση θέλει και μπορεί. Το ερώτημα είναι εμείς πόσο έτοιμοι είμαστε ν’ ανταποκριθούμε; Γιατί ως γνωστόν στις μέρες μας χρήματα δεν χαρίζονται, ιδιαίτερα από την Ε.Ε. Χρειάζεται προγραμματισμός, σχεδιασμός , προκαθορισμός των στόχων, χρονοδιαγράμματα και συγκρότηση ενός σοβαρά δομημένου σχεδίου προσαρμογής μετάβασης. (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο). Ενός ολοκληρωμένου, εμβληματικού θα έλεγα σχεδίου, που θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση του τόπου μας στη νέα παραγωγική, αναπτυξιακή, περιβαλλοντική μεταλιγνιτική εποχή.

 

Γιάννης Μίσκας