- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ανακοίνωση εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με τις εκλογές αντιπροσώπων στα Όργανα Διοίκησης

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

 

Την Τρίτη 15/12, όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενημερώθηκαν μέσω email για τις «ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ». Οι εκλογές αυτές, μας ενημέρωνε το e-mail, θα πραγματοποιούνταν την επόμενη κιόλας μέρα! Έτσι σήμερα Τετάρτη 16/12 προχώρησαν σε αυτές τις εκλογές παρωδία με τη «βοήθεια» των γνωστών καλοθελητών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Η κοροϊδία της Διοίκησης του Ιδρύματος δεν έχει τελειωμό. Την ίδια ώρα που δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη τους για να ανοίξουν τώρα όλα τα Τμήματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καλούν τους Φοιτητικούς Συλλόγους να ορίσουν εκπροσώπους στα Όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Γιατί τόσο καιρό που όλοι μας αντιμετωπίζαμε ένα σωρό προβλήματα για την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων μας, δεν άκουγαν τα αιτήματά μας για άμεσα μέτρα; Που ήταν όλοι τους όταν υπήρχαν συμφοιτητές μας που έμεναν ακόμα και εκτός εξεταστικής λόγο έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού; Όλοι αυτοί έκλειναν τα αυτιά τους μπροστά στις φωνές μας που ζητούσαν να παρθούν άμεσα μέτρα για να μπορέσουν αν ανοίξουν οι σχολές μας, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.

Μας θυμήθηκαν τώρα γιατί θέλουν να προχωρήσουν με την «αξιολόγηση» του Ιδρύματος. Για να γίνει αυτό προβλέπεται η συμμετοχή των φοιτητών στα Όργανα Διοίκησης. Η «αξιολόγηση» των Ιδρυμάτων, συνολικά κάθε πτυχής της λειτουργίας τους συνδέεται ακόμα περισσότερο με την κρατική χρηματοδότηση και τα κριτήρια της αγοράς. Δηλαδή Τμήματα που δεν αξιολογούνται θετικά θα υποβαθμίζονται μέχρι που τελικά θα κλείνουν.

«Ανταγωνιστικό», «αυτόνομο» πανεπιστήμιο ΑΕ, όπως άλλωστε μας δείχνει και η πείρα μας, για τους φοιτητές σημαίνει το μάθημα να βγαίνει όπως-όπως,  ο καθένας μόνος του να προσπαθεί χωρίς καμία κρατική βοήθεια να σπουδάσει, να εξεταστεί, να παρακολουθήσει μαθήματα, να πάρει πτυχίο.

Για να αναβαθμιστούν τα Ιδρύματα και να «πετύχουν» στην αξιολόγηση, θα μετακυλούν το κόστος σπουδών στους φοιτητές, θα ξεπουλήσουν υποδομές, τη λειτουργία των Ιδρυμάτων και την ήδη υποβαθμισμένη φοιτητική μέριμνα σε ιδιώτες, χορηγούς και επενδυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα κονδύλια των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν για την «αναβάθμιση» της ποιότητας των ΑΕΙ για να γίνουν πιο ελκυστικά για μπίζνες και φοιτητικό Τουρισμό την ίδια ώρα που δεν μπορεί να ανοίξει το πανεπιστήμιο για το νέο εξάμηνο με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι και τα 30 εκατομμύρια που θα δοθούν για το «σχέδιο φύλαξης των Πανεπιστημίων». Μάλλον για την κυβέρνηση είναι πιο σημαντικό να εντείνει την καταστολή μέσα και έξω από τις Σχολές μας, από το να ενισχύσει την Ανώτατη Εκπαίδευση με τις κατάλληλες υποδομές και το απαραίτητο προσωπικό.

Η αξιολόγησή τους είναι αυτή που εδώ και χρόνια κάνει τα Ιδρύματα να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, καλεί τους φοιτητές και τις οικογένειές τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για στέγη και σίτιση, για πανάκριβα μεταπτυχιακά. Με την «αξιολόγηση» θέλουν να κάνουν τους φοιτητές συνένοχους στις απολύσεις και στις «τιμωρίες» διδασκόντων και προσωπικού, συνυπεύθυνους στο ρήμαγμα των Πανεπιστημίων, στο μεγαλύτερο ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης με βάση τις επιταγές της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Επιδιώκουν, με αυτό τον τρόπο, με την συμμετοχή εκλεγμένων φοιτητών, μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο, στα Συμβούλια Διοίκησης του Ιδρύματος, να νομιμοποιήσουμε όλες τις αποφάσεις που θα παίρνει το Ίδρυμα με μόνο στόχο τους την υλοποίηση των κατευθύνσεων του Υπουργείου.

Η μόνη ουσιαστική αξιολόγηση είναι αυτή που κάνουν οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους τους. Οι φοιτητές έχουμε αξιολογήσει το Πανεπιστήμιό τους και δεν μας κάνει γιατί θέλουμε να σπουδάζουμε και να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα με όλη την γνώση ενταγμένη στο πτυχίο και όχι κομματιασμένη, γιατί θέλουμε να μην βάζουμε το χέρι στην τσέπη για μεταπτυχιακά για σίτιση και στέγαση, γιατί θέλουμε πανεπιστήμια ανοιχτά με όλες τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό ειδικά τώρα μπροστά στην πανδημία.

Οι φοιτητές όλων των Τμημάτων έχουμε εκλέξει εδώ και καιρό τους εκπροσώπους μας. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Τμημάτων μας είναι αυτά που πραγματικά μπορούν να εκπροσωπήσουν τους φοιτητές. Για αυτό το λόγο απαιτούμε την παρακολούθηση των συνεδριάσεων από όλους τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων, στα όργανα διοίκησης του Ιδρύματος, με σκοπό όχι την «σιωπή και την συναίνεση» αλλά την πραγματική διεκδίκηση για αναβάθμιση των σπουδών μας.

ΥΓ. Να μην σκεφτούν ότι αυτό μπορεί να είναι ένα crash test για την παραπέρα αξιοποίηση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, ακόμα και για τις Φοιτητικές Εκλογές. Εκτός από τα σοβαρά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και διαβλητότητας των διαδικασιών που δημιουργεί η εφαρμογή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και εκλογών, οδηγεί στον εκφυλισμό της συζήτησης, ανταλλαγής γνωμών, δράσεων που οι φοιτητές μαζικά και δημοκρατικά διεξάγουν και αποφασίζουν μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις και τα διοικητικά συμβούλια που οι ίδιοι εκλέγουν για να τους εκπροσωπούν.

Εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.