- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εις μνημόσυνον αιώνιον

π. Σωτηρίου Παρδάλη

Εφημερίου Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Φλωρίνης

(Η παρούσα επιστολή μου στάλθηκε στον μακαριστό Επίσκοπο Καστοριάς Σεραφείμ, δύο μήνες πριν της εκδημίας του εις την Ουράνιον Βασιλεία. Του Αγγέλου Καστορίας Σεραφείμ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ

Φλώρινα 17 Οκτωβρίου 2020

Σεβασμιώτατον

Μητροπολίτην Καστορίας

κ.κ. Σεραφείμ

Καστοριά

Σεβασμιώτατε, άγιε Καστορίας

Υικώς και ευσεβάστως γονυκλινώς ασπάζομαι την δεξιάν Σας,

Σέρνω αυτές τις γραμμές με συγκίνηση, χαρά και αγαλλίαση, άμα δε και Εθνική υπηρηφάνεια, πρώτον δε για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες δια την προ 37 χρόνων χειροτονίαν Σας εις Διάκονο στον Ι. Ν Αγίας Αικατερίνης Πετραλώνων, όπου ανδρωθήκατε και δεύτερον δε δια το άρθρον Σας για τον Μεγάλο Ήρωα του Μακεδονικού Αγώνος ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ με τίτλο «Ένας «τρελός», που είδα και διάβασα στο ιστολόγιο «Ποιμήν»

Επιτρέψατέ μοι, να περιγράψω τα συναισθήματα που ένοιωσα βλέποντας τις ιστορικές φωτογραφίες την εις Διάκονο χειροτονία Σας και ιδιαίτερα την πρώτη στην οποίαν Σας έβλεπα ως ένα άμωμον αρνίον να οδηγείσθε από την ευλογημένη χορεία των διακόνων , ιερομονάχων και πρεσβυτέρων, γνωστοί οι περισσότεροι στον γράφοντα, εις τον Νυμφίον Χριστόν, ουχί εις «σφαγήν, αλλ’ ως δούλο Κυρίου για την δόξα Του. Και να ίστασθε νεώτατος αδυνατούλης με μαύρα μαλλιά και πληθωρική μαύρη γενειάδα ενώπιον της Ωραίας Πύλης με φόβο, δέος, αγωνία και συγκίνηση, αλλά και σταθερότητα για τον ευλογημένο δρόμο που επιλέξατε και να αναμένετε με ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σας την ιερότητα της στιγμής να θέσει επί της κεφαλή Σας τα Άγια χέρια του ο μακαριστός Μητροπολίτης Σιατίστης κυρός Αντώνιος και να Σας προχειρίσει διά του Αγίου Πνεύματος εις Διάκονο της Ορθοδόξου Χριστού Εκκλησίας. Ευλογημένη στιγμή!

Λυπάμαι που στερηθήκαμε και την ομιλίαν Σας κατά την χειροτονίαν Σας, που δεν αμφιβάλλω θα ήταν πνευματική γεμάτη φόβου και τρόμου Θεού δια το βαρύ έργον που σε λίγο θα αναλαμβάνατε και ως Διάκονος και μετέπειτα ως Πρεσβύτερος και που ο Θεός σας προώριζε αργότερα και ως Επίσκοπο δια την αφιέρωσίν Σας σ’ Εκείνον, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστόν.

Όμως εσείς, Σεβασμιώτατε, στη 25ετή Επισκοπική Σας θητεία επιδείξατε και συνεχίζετε να επιδεικνύετε μεγάλο πνευματικό έργο και παρακαλώ αυτό να μη θεωρηθεί ως κολακίαν, εξ άλλου από ένα γέροντα ιερέα 76 χρόνων, κατά κόσμο λέγω «τελείωσε» η καριέρα του και δεν περιμένει τίποτε άλλο ούτε από Σας παρά μόνο από το Κύριο « τον νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα…» Στην Καστοριά σταθήκατε ως Πατέρας τους, γινήκατε η παραμυθία τους, το στήριγμά τους και η αγάπη Σας συνεχώς πλέρια εκχύνετε σ’ αυτούς. Αναδείξατε την Αγία Σοφία της Κλεισούρας, την ταπεινή αυτή μαθήτρια του Κυρίου μας στις μέρες μας. Εσχάτως δε, τις ημέρες αυτές, με την συγκινητική νεκρολογία, που εκφωνήσατε κατά την εξόδιο του οσιακά κοιμηθέντος π. Φωτίου Γεωργίου, αγωνιστού και πνευματικού κληρικού της Μητροπόλεως Φλωρίνης, τονίσατε μεταξύ των άλλων : «Φίλος, τέλος, των αγίων και ιδιαίτερα της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας. Ήταν ο τελευταίος που την εξομολόγησε και την προέπεμψε με τις ευχές του στη Βασιλεία των Ουρανών. Τώρα, εκείνη τον υποδέχθηκε στα ουράνια σκηνώματα και τον συντροφεύει στις ουράνιες μονές, όπως κι εκείνος την συντρόφευε τις ώρες της μοναξιάς της στο Μοναστήρι της Κλεισούρας.»

 Εθνικά δε υπερήφανος για την Μακεδονία μας, που μιλάτε συνεχώς. Το άρθρο σας για τον Παύλο Μελό με εθνικό πατριωτισμό γραμμένο, προσδίδει στον αναγνώστη εθνικό πατριωτισμό, που δυστυχώς στις μέρες μας, μειώνεται. Είθε να σας ακολουθήσουν και άλλοι Μητροπολίτες. Σταθείτε, όπως ο προκάτοχός Σας Γερμανός Καραβαγγέλης Οι προσευχές μας Σας συνοδεύουν.

Ταπεινά και με τον προσήκοντα σεβασμό

υικά

Αιτούμαι τις ευλογίες Σας

π. Σωτήριος Παρδάλης

 Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Φλωρίνης