- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Επίδομα 800 ευρώ: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν πληρώθηκαν

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας  πληροφορεί τους εργαζόμενους ότι την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, έγινε η καταβολή για το επίδομα των 800€ (αποζημίωση ειδικού σκοπού) σε 445.500 δικαιούχους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή λόγω κλεισίματος των επιχειρήσεων με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και των πληττόμενων. Ωστόσο, 23.866 δικαιούχοι δεν είδαν το ποσό στους λογαριασμούς τους.

Οι λόγοι που δεν πληρώθηκαν είναι:

Ωστόσο καλούνται οι εργαζόμενοι που δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη δήλωση εργαζομένου αποδοχής μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία να προβούν – όσοι φυσικά δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού – σε υποβολή δήλωσης στο ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο παραμένει ανοικτό για να δέχεται δηλώσεις ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές.

Στις περιπτώσεις λαθών, είτε μη δήλωσης IBAN είτε λάθος στοιχείων, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μπουν στο σύστημα και να ελέγξουν αν όλα είναι σωστά και να κάνουν διορθώσεις. Ομοίως και οι εργοδότες σε περίπτωση λάθους κατά την υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων τους.

Επίσης, επανεξετάζεται το καθεστώς 9.602 εργαζομένων που εμφανίζονται στο σύστημα με πολλαπλή πλήρη απασχόληση, προκειμένου να ελεγχθεί εάν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ελέγχουν την δήλωσή που υποβάλλουν ενώ συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να προβούν σε δήλωση εφόσον στο παρελθόν είχαν μπει σε αναστολή. Ωστόσο, εάν έχουν αλλάξει τα στοιχεία τους και ο αριθμός ΙΒΑΝ θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο supportemployees.services.gov.gr.

Επίσης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μπορεί να βρει την ενεργή σύμβαση σε άλλο εργοδότη με αποτέλεσμα να μπλοκαρετε η πληρωμή τους. Στην περίπτωση αυτή το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ελέγχει αν στον εργοδότη που έχει θέσει σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας είναι το 50% και άνω των ωρών εργασίας του εργαζόμενου. Σε αυτή την περίπτωση θα δικαιούται το επίδομα και θα καταβληθεί σε επόμενες πληρωμές που θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο.

Στην τελευταία περίπτωση, η ΕΡΓΑΝΗ θα πρέπει να υπολογίσει αν στον εργοδότη που έχει θέσει σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας είναι το 50% και άνω των ωρών εργασίας του εργαζόμενου. Σε αυτή την περίπτωση θα δικαιούται το επίδομα και θα καταβληθεί σε επόμενες πληρωμές.