- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Παπαγρηγορίου στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου επί του προϋπολογισμού καθώς και η τεκμηρίωση της αρνητικής ψήφου

Προϋπολογισμός

Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημοτικού Συμβούλου κ. Θεοφανίδη Δημητρίου για την απώλεια του πατέρα του καθώς και στην οικογένεια του Δημάρχου κ. Γιαννάκη Βασιλείου.Επίσης θα ήθελα να ευχηθώ καλή ανάρρωση στον καλό συνάδελφο κ. Γιώργο Σταύρου έπειτα από την περιπέτεια της υγείας του για την οποία πληροφορούμαι ότι εξελίσσεται ομαλά.

Κύριε Πρόεδρε,

Ο Προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα από τη Δημοτική Αρχή δεν είναι τίποτα άλλο από την επανάληψη του περσινού Π/Υ. Copypasteστον οποίο αλλάζουν μόνο τα νούμερα.

Είναι ένας προϋπολογισμός  διαχειριστικός, ο οποίος απλά μοιράζει στους κωδικούς τα τακτικά έσοδα. Απουσιάζουν εμφανώς οι στόχοι που θα φέρουν ανάπτυξη και προοπτική.

Κύριο χαρακτηριστικό η έλλειψη οργάνωσης και μεθόδου καθώς και η προχειρότητα.

Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να σας αναφέρω ένα παράδειγμα για το καθεστώς ανοργανωσιάς που επικρατεί στον Δήμο.

Σήμερα το πρωί ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή προς συζήτηση και ψήφιση αίτηση του Δήμου για χρηματοδότηση και υπαγωγή στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργου αγροτικής οδοποιίας 6 εκ. ευρώ. Και ενώ μιλάμε για σημαντικό έργο σε ένα μήκος δρόμων 146 χιλιομέτρων δεν υπήρχε μελέτη. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν προμετρήσεις, δεν γνωρίζουμε αν οι δρόμοι είναι οριοθετημένοι, δεν υπάρχουν τεχνικά, διαπιστώνονται ασάφειες και αντιφάσεις σε σύντομη τεχνική περιγραφή που έχει πάρει τη θέση μελέτης. Ακόμα και ένας προϋπολογισμός που κατατέθηκε συμπυκνώνεται σε μία μόνο σελίδα. Έτσι δε πρόκειται να γίνει τίποτα. Χρειάζεται σοβαρότητα, οργάνωση και δουλειά.

Και πως μπορεί αυτός ο Π/Υ να εξυπηρετεί στόχουςόταν ενσωματώνει ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι ούτε κατ΄ ελάχιστον φιλόδοξο. Δε θα υλοποιηθούν μεγάλα έργα διότι δεν έχετε εκμεταλλευτεί τις πηγές χρηματοδότησης όπως π.χ. το ΕΣΠΑ. Το 30% είναι συνεχιζόμενα έργα και το υπόλοιπο που παρουσιάζεται ως νέα έργα είναι καθ΄ ομολογία σας η συνένωση παλιών ομοειδών έργων.

Δεν υπάρχουν μελέτες και χωρίς μελέτες δεν μπορούν να υλοποιηθούν έργα.

Το μόνο που έχετε καταφέρει είναι να διαμορφώνετε προμήθειες, υπηρεσίες και μικροέργα με σκοπό τις απευθείας αναθέσεις και εδώ θα ήθελα να σας αναγνωρίσω ότι στον τομέα των αναθέσεων ο προηγούμενος Δήμαρχος θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος, γιατί τον ξεπεράσατε.

Και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η διανομή των θέσεων των αντιδημάρχων με κριτήριο όχι την απόδοση έργου αλλά την τήρηση ισορροπιών.

Υπό αυτές τις συνθήκες καταψηφίζω τον προϋπολογισμό. Έναν Π/Υ που δεν αλλάζει την εικόνα του Δήμου μας, διατηρεί την υπανάπτυξη και οδηγεί στη στασιμότητα.

Τεκμηρίωση –Δευτερολογία

Καταψηφίζω τον προϋπολογισμό και τεκμηριώνω την αρνητική ψήφο γιατί είναι Π/Υ στασιμότητας.

Γιατί φιλοδοξείτε να εισπράξετε έσοδα, τα οποία δε θα εισπράξατε ποτέ. Δεν το κάνατε πέρσι, δε θα το κάνετε και φέτος, είτε γιατί δεν μπορείτε, είτε γιατί δεν έχετε τη βούληση.

Γιατί ζητήσαμε τη μείωση των δημοτικών τελών πέρσι για τα ΑΜΕΑ και μας λέτε σήμερα ότι δεν είστε ακόμα έτοιμοι. Ένας χρόνος πέρασε και δεν είστε. Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να εφαρμόσετε τον νόμο και να κάνετε τη μείωση των τελών για τα ΑΜΕΑ;

Γιατί στον ισολογισμό του 2018 δεν συμπεριλήφθηκαν απαιτήσεις τρίτων 2,5 εκατομμυρίων. Στον φετινό προϋπολογισμό δεν βλέπω στον κωδικό των δικαστικών εξόδων μεγάλα ποσά διότι τα 2,5 εκατομμύρια είναι ως επί το πλείστον από δικαστικές αποφάσεις. Να σας υπενθυμίσω ότι, καλώς ή κακώς θα τα πληρώσετε, αλλά σας είχα ζητήσει σε μία συνεδρίαση, έχει περάσει ένας χρόνος, να μας πείτε για 16 έργα τα οποία έχουν γίνει με προφορικές συμφωνίες. Να αναζητήσετε επιτέλους ποιος, ποιος προέβη σε προφορικές συμφωνίες και δεν το πράξατε. Δεν έχετε τη βούληση να καταλογίσετε τις ευθύνες σε αυτούς που έφεραν το Δήμο σε κακά χάλια. Ο κ. Ηλιάδης εμμέσως πλην σαφώς μας λέει ότι δεν μπορεί να συνταχθεί ο προϋπολογισμός. Ναι μεν έχετε δυσκολία, αλλά διστάζετε, φοβάστε, να πείτε ονόματα. Φοβάστε να καταλογίσετε τις ευθύνες. Και με φόβο αυτός ο Δήμος δε θα προχωρήσει ποτέ μπροστά.

Σας ευχαριστώ.