- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Χριστίνα Σαββάκη: «Απολαμβάνω τη δημιουργία των έργων μου με το να δοκιμάζω, να αλλάζω, να πειραματίζομαι»

“Ο κόσμος έχει όλο και καλύτερη διάθεση προς την τέχνη και επίσης μεγάλη ανάγκη να την αφουγκραστεί. Το εύρος του κοινού όλο και μεγαλώνει, πράγμα που είναι πολύ ευχάριστο!”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Δε νομίζω πως σταμάτησα ποτέ από παιδί ώστε να ορίσω μια συγκεκριμένη στιγμή. Η ανάγκη μου και η αγάπη μου όλο και μεγάλωνε και με σιγουριά θα πω πως απ’ την ώρα που ξεκίνησα σπουδές στο αντικείμενο, αφιερώθηκα ακόμη περισσότερο.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Απολαμβάνω τη δημιουργία των έργων μου με το να δοκιμάζω, να αλλάζω, να πειραματίζομαι! Για την ώρα θέλω να εκφράζομαι χωρίς να σκέφτομαι που θα μπορούσα να ανήκω. Σίγουρα έχω στοιχεία από ρεύματα, κινήματα που έχω μελετήσει αλλά προς το παρόν νιώθω πως αυτή η σκέψη θα μπορούσε ακόμα και να με περιορίσει και όχι να με εξελίξει, το οποίο επιθυμώ. Ας καταφέρω να είμαι ελεύθερη σε αυτό που κάνω και όταν έρθει η ώρα, οι αρμόδιοι θα απαντήσουν σε αυτό πολύ πιο σωστά από μένα.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Από τα πάντα!! Κάτι που άκουσα, είδα, άγγιξα. Οτιδήποτε είναι καλοδεχούμενο να γίνει αφορμή δημιουργίας.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Βέβαια και είναι πολλοί. Μου κινούν το ενδιαφέρον διάφορες προσωπικότητες, όχι μόνο του χώρου. Με συγκινεί ιδιαίτερα η αυθεντικότητα και ο δυναμισμός τους. Ακόμα εννοείται πως οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας, στέκονται σαν δάσκαλοι στη δουλειά μου όπως επίσης θαυμάζω και τους σύγχρονους με τις φρέσκες ιδέες τους. Όλοι με τον τρόπο τους μου δίνουν κάποιο ερέθισμα κάτι το οποίο φυσικά και έχει αντίκτυπο στο έργο μου.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να τολμώ και να νιώσω μια μέρα ικανοποιημένη με την πορεία μου στον χώρο της τέχνης. Να πω πως έπραξα όπως ήθελα.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Θα έλεγα πως ο κόσμος έχει όλο και καλύτερη διάθεση προς την τέχνη και επίσης μεγάλη ανάγκη να την αφουγκραστεί. Το εύρος του κοινού όλο και μεγαλώνει, πράγμα που είναι πολύ ευχάριστο! Ταυτόχρονα με τις νέες συνθήκες όλα μοιάζουν να δυσκολεύουν και δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα για τους καλλιτέχνες στη χώρα. Θέλω όμως να είμαι αισιόδοξη και να περιμένω κάτι καλύτερο. Ενδιαφέρον πιστεύω πως υπάρχει και καλό θα ήταν να ακούγεται ώστε να δίνει ελπίδα για συνέχεια.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Είναι πολλά! Ανυπομονώ να δω αν η ζωή θα συμφωνήσει μαζί μου και κυλήσουν όλα όπως τα φαντάζομαι. Ανάμεσά τους βρίσκονται διάφορα πρότζεκτ, εκθέσεις, ομαδικές δράσεις κ.α. Οποιαδήποτε μελλοντική μου κίνηση πάντως θα ήθελα να συνοδεύεται με ενθουσιασμό, πάθος και ευχαρίστηση. Το πιο άμεσο σχέδιο που θα σας αποκαλύψω, είναι για σήμερα και είναι το να καταφέρω να κλείσω και αυτή τη μέρα μου με τη χαρά της δημιουργίας.

 

Πηγή: polismagazino.gr