- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Διάλεξη των φωτογράφων Πηνελόπης Θωμαΐδη / Γιώργου Βιτσαρόπουλου

Πηνελόπη Θωμαΐδη – Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Διαδικτυακή παρουσίαση φωτογραφικών εργασιών

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Ζωγραφικής.

Υπεύθυνος Συντονισμού, οργανωτής: Χάρης Κοντοσφύρης

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2020, ώρα 10:30 π.μ.

Σύντομη περιγραφή

Η Πηνελόπη Θωμαΐδη (φωτογράφος ντοκιμαντέρ) και ο Γιώργος Βιτσαρόπουλος (φωτογράφος – διαφημιστική φωτογραφία) παρουσιάζουν συνοπτικά τις φωτογραφικές τους εργασίες. Οι δύο φωτογράφοι μοιράζονται τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους σε διαφορετικά πεδία, από τη φωτογραφία ντοκουμέντου έως το StillLife και από τους πειραματισμούς με αναλογικά μέσα έως τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

ΒΙΟ – Πηνελόπη Θωμαΐδη

Η Πηνελόπη Θωμαΐδη είναι φωτογράφος και σχεδιάστρια οπτικής επικοινωνίας, με σπουδές στα εικαστικά (ΜΑΚαλλιτεχνική Παραγωγή και Έρευνα, Σχολή Καλών Τεχνών Universitat de Barcelona, Πτυχίο Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σχολή Καλών Τεχνών Universidad Complutense της Μαδρίτης) και ειδίκευση στη φωτογραφία ντοκιμαντέρ (Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ και Φωτοειδησεογραφία, Spéos International School of Photography και Magnum Photos στο Παρίσι).

Στη φωτογραφική της πρακτική ασχολείται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, τα οποία προσεγγίζει με τη μορφή long-term πρότζεκτς, εστιάζοντας συχνά σε θέματα σχετικά με τη μνήμη, τον αυτο-προσδιορισμό και την αντίσταση. Παράλληλα, αναλαμβάνει αναθέσεις από τον τύπο και άλλους φορείς, παρεμβαίνει εκπαιδευτικά με παρουσιάσεις και σεμινάρια, οργανώνει και υποστηρίζει συμμετοχικά φωτογραφικά εργαστήρια και επιμελείται φωτογραφικές εκθέσεις. Έχει επίσης ασχοληθεί με την έρευνα γύρω από τις τις σχέσεις καλλιτεχνικών πρακτικών και ακτιβισμού.

Μεταξύ άλλων έργα της έχουν παρουσιαστεί στα: Festival Internacional de Fotografiade Belo Horizonte 2020, Helsinki Photo Festival 2019, στην έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι του Athens Photo Festival 2019 στο Μουσείο Μπενάκη και στις προβολές του φεστιβάλ VOIESOFF 2018 στην Arles της Γαλλίας. Απέσπασε το 1ο βραβείο Spéos Awards 2018 (κατηγορία Reportage) και ήταν finalist του La Boursedu Talent 2018 (κατηγορία Landscape).

Είναι μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Hans Lucas και συνιδρύτρια του What If Design Studio. Από το 2018 είναι μέλος της συντακτικής ομάδας της πλατφόρμας The Provinces, που σκοπό έχει την υποστήριξη και την προβολή του έργου φωτογράφων που καταγράφουν συστηματικά την ελληνική επαρχία.

Online portfolio: www.penelopethomaidi.com
Instagram, Facebook: @penelopethomaidi

ΒΙΟ – Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Γεννήθηκα το 1976, μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα. Άρχισα να φωτογραφίζω, αρχικά στον ελεύθερό μου χρόνο, λίγο πριν τελειώσω τις σπουδές μου στο χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών (IndustrialandProductDesign). Σύντομα η ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία έγινε η βασική μου εργασία καθώς και ένα νέο μέσο έκφρασης. Η σημαντικότερη “σπουδή μου” στη φωτογραφία, έως και σήμερα, είναι η επιμονή μου και ο πειραματισμός. Έχω εργαστεί σε διάφορα πεδία της εφαρμοσμένης φωτογραφίας, κυρίως σε φωτογραφήσεις StillLife, αντικειμένων σύγχρονου design, αρχιτεκτονικών έργων καθώς και στο χώρο της διαφήμισης. Θεωρώ όλες τις τέχνες συγκοινωνούντα δοχεία και χαίρομαι να πειραματίζομαι με τα υλικά τους. Ο πειραματισμός αυτός διαρκώς εμπλουτίζει την αντίληψη μου για το φως και αναδιαμορφώνει τον τρόπο μου στη διαδικασία της οπτικής σύνθεσης.

Από το 2010 συνεργάζομαι με το Μουσείο της Ακρόπολης φωτογραφίζοντας αρχαιολογικά εκθέματα, εκθεσιακούς χώρους, περιοδικές εκθέσεις και γενικότερα υλικό για την διαφημιστική προβολή του Μουσείου. Ακόμη, έχω φωτογραφίσει για την καμπάνια του Ε.Ο.Τ. (2010), για τα πωλητήρια του νέου Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, του Μουσείου Μπενάκη καθώς και για το IndustrialGasMuseumShop της Τεχνόπολης. Έχω συνεργαστεί με σχεδιαστές από τον χώρο του ProductDesign, σχεδιαστές κοσμημάτων, δημιουργικά γραφεία, ξενοδοχεία και διάφορες άλλες εταιρίες. Εδώ και τρία χρόνια, μαζί με τον φωτογράφο Γιάννη Ζινδριλή, έχουμε δημιουργήσει το δικό μας studio φωτογραφίας στα Άνω Πετράλωνα.

Επιλεγμένο δείγμα της δουλειάς μου μπορείτε να δείτε εδώ:

www.giorgosvitsaropoulos.com

Instagram, Facebook: GiorgosVitsaropoulos

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ BIΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ / ΑΝΑΦΟΡΕΣ & ΕΠΙΡΡΟΕΣ

Φωτογράφοι, Πρακτορεία, Μουσεία και ιδρύματα

https://www.susanmeiselas.com
https://alecsoth.com/photography/projects
https://carolyndrake.com
https://www.andreagjestvang.com
https://www.magnumphotos.com
https://inlandstories.com
https://www.noorimages.com

DUSSELDORF SCHOOL OF PHOTOGRAPHY

NEW TOPOGRAPHICS

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Eggleston

https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Shore

https://en.wikipedia.org/wiki/Gregory_Crewdson

https://en.wikipedia.org/wiki/Philip-Lorca_diCorcia

http://www.helsinkischool.fi/

https://newlandscapephotography.com/

http://www.thmphoto.gr/

https://www.photofestival.gr/

https://www.fotomuseum.ch/en/

http://www.elysee.ch/en/homepage/

http://www.jeudepaume.org/

https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/en

https://www.fotomuseumdenhaag.nl/en

https://www.galleryofphotography.ie/

https://www.mep-fr.org/english/

https://www.foam.org/

https://www.scienceandmediamuseum.org.uk/

https://www.mocp.org/

https://fomu.be/

https://acp.org.au/

http://topmuseum.jp/e/contents/index.html

http://www.rigamuz.lv/lfm/en/

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/en/

 

Άρθρα και παρουσιάσεις

American Suburb X https://americansuburbx.com
The New York Times Lens Blog https://www.nytimes.com/section/lens
The British Journal of Photography https://www.1854.photography/journal/

Βιβλία

– Εκδότης: FUTURA