- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Για τις διακοπές υδροδότησης…

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα διεκόπη η παροχή νερού στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας, γεγονός που πιστοποιεί την γενικότερη παθογένεια του συστήματος στην απρόσκοπτη παροχή ενός πολύτιμου αγαθού για την εύρυθμη ποιότητα ζωής και υγιεινής των κατοίκων.

Η αδιαμφισβήτητη επάρκεια της ποσότητας των υδάτων στην περιοχή της Φλώρινας αναδύει  την  διαχρονική  πλημμελή ενάσκηση καθηκόντων  των ασχολούμενων με το αντικείμενο της ύδρευσης  στον Δήμο.

Επί σειρά ετών, η περιοχή αντιμετωπίζει θέμα ελλιπούς ύδρευσης, αφενός κατά την περίοδο του καλοκαιριού λόγω μείωσης της στάθμης των υδάτων και αφετέρου κατά την χειμερινή περίοδο λόγω …υπερεπάρκειας ύδατος και θολότητας της  κύριας αρτηρίας πλήρωσης  του διυλιστηρίου στην Δροσοπηγή που είναι ο ποταμός που  τροφοδοτείται από τις πηγές, βροχές και χιόνια του όρους Βέρνον και καταλήγει στο διυλιστήριο.

ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ…

Δυστυχώς καμία σοβαρή ενέργεια  δεν φαίνεται να επιτελέστηκε όλα αυτά τα χρόνια για τη αποκατάσταση του προβλήματος με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επαναλαμβάνεται διαχρονικά.

Η καλοκαιρινή έλλειψη ύδατος θα μπορούσε από δεκαετίας να επιλυθεί εάν είχε προβλεφτεί η κατασκευή διυλιστηρίου στο τεράστιο έργο του φράγματος της Τριανταφυλλιάς το οποίο εκ προοιμίου θα έπρεπε να καλύπτει  την απαίτηση πόσιμης υδροδότησης  της πόλης και όχι μόνο τις ανάγκες  άρδευσης γεωργικών καλλιεργειών.

Όμως μόλις τον Αύγουστο του 2020,  υποβλήθηκε για ένταξη και χρηματοδότηση η πρόταση του νέου διυλιστηρίου από το φράγμα Τριανταφυλλιάς για την υδροδότηση της Φλώρινας το οποίο ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να ενταχθεί και να δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα (!!!)  Πότε άραγε ???

Η χειμερινή θολότητα των υδάτων θα μπορούσε αφενός να αντιμετωπισθεί με την κατασκευή δεξαμενών μεγαλύτερης χωρητικότητας ή την κατασκευή έργων ομαλής ροής των υδάτων κατά την τελική φάση προσέγγισης της  εισροής των υδάτων στο διυλιστήριο κατόπιν υπόδειξης εξειδικευμένων  τεχνικών εταιριών.

Εκτιμούμε, ότι η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων της Φλώρινας για υπηρεσίες παροχής ύδατος στην ΔΕΥΑΦ, είναι ιδιαίτερα αυξημένη και  η τιμή του νερού  προσεγγίζει τα ακριβότερα πανελληνίως επίπεδα και κατά συνέπεια θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί το ανάλογο οικονομικό αποθεματικό  για άμεση εκτέλεση έργων υποδομής.

Είναι άβολο, αυστηρό  και ακατανόητο το γεγονός της στέρησης (διακοπής) του νερού σε νοικοκυριά που ΔΕΝ  έχουν πληρώσει δύο (2) λογαριασμούς ύδατος  από την στιγμή που η ΔΕΥΑΦ  δεν δύναται  να ανταπεξέλθει επαρκώς στην απρόσκοπτη παροχή ύδρευσης των κατοίκων και παραβλέποντας την άσχημη υγειονομική συγκυρία των ημερών μας (covid -19) που απαιτεί συνεχή, απρόσκοπτη και λεπτομερή ατομική καθαριότητα για σκοπούς μη μετάδοσης της νόσου.  

«Μηδέν της τύχης, αλλά πάντα της ευβουλίας και της προνοίας» φιλοσοφεί ο Πλούταρχος…

Σκεφτείτε, λοιπόν, με προοπτική, με όραμα και κοινωνική ιδεολογία αγαπητοί αιρετοί «άρχοντες» του τόπου….

Δώστε, επιτέλους, ελπίδα στους κατοίκους… ΟΧΙ στην υποκρισία και τα προσωποπαγή βολέματα…

Πασίνης Δημήτρης