- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κάλεσμα της ΕΑΑΚ Φλώρινας σε συγκέντρωση ενάντια στο νόμο Κεραμέως

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Ένα χρόνο μετά από την αρχή της πανδημίας, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει μία αισχρή πολιτική δολοφονίας ως προς την διαχείρησή της βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακόμη μία ολομέτωπη επίθεση στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το καμένο έδαφος που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης γίνεται το γόνιμο υπόστρωμα για την ένταση και ολοκλήρωση των πλέον αντιλαϊκών μετασχηματισμών στην ανώτατη και όχι μόνο εκπαίδευση. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τα κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια για να περάσει κάτω από το χαλάκι μια σειρά από αναδιαρθρώσεις και να ολοκληρώσει βασικές κατευθύνσεις του κεφαλαίου βάζοντας ταφόπλακα στο δικαίωμα των φτωχών οικογενειών σε δημόσια, δωρεάν και ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Το πρωτοφανές γεγονός της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση από κοινού από το ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας Πολίτη μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς οι διατάξεις του περισσότερο θυμίζουν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας στρατοπέδου παρά εκπαιδευτικού ιδρύματος!! Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελούν οι διατάξεις για πειθαρχικά μέτρα, τη μεταφορά του δόγματος «νόμος και τάξη» μέσα στα ιδρύματα, με την χουντικής έμπνευσης ένταση της καταστολής με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Παράλληλα, θεσμοθετούν την ελεγχόμενη είσοδο, η συλλογική δράση των φοιτητών ποινικοποιείται και η δράση των φοιτητικών συλλόγων θα αντιμετωπίζεται με πειθαρχικές ποινές, που μπορεί να οδηγούν και στη διαγραφή!!

Με το νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πετώντας έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και με αλλαγές στα μηχανογραφικά, μειώνονται δραματικά οι εισακτέοι, καθώς επιβάλλεται βάση εισαγωγής ακόμα και ψηλότερη από το δέκα, ενώ η μείωση των επιλογών θα αφήνει έξω ακόμα περισσότερα παιδιά. Κόβει τα όνειρα σε χιλιάδες παιδιά που πασχίζουν να τελειώσουν το σχολείο (ειδικά σε τέτοιες συνθήκες) και να περάσουν στο πανεπιστήμιο. Σε συνδυασμό με την ένταση των εξεταστικών φραγμών (Τράπεζα Θεμάτων) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην ουσία διαμορφώνει μια πολύ δύσβατη διαδρομή για τα πιο αδύναμα οικονομικά παιδιά!

Τέλος, θεσμοθετούνται τα όρια φοίτησης και οι διαγραφές φοιτητών. Σε μια περίοδο που μεγάλο κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας αναγκάζεται να εργαστεί για να τελειώσει τις σπουδές του (και σίγουρα δεν καλύπτεται από το δικαιολογητικό των αποδεδειγμένα 20 ωρών εργασία, που θέτει το νομοσχέδιο όταν η νεολαία κατά βάση δουλεύει μαύρα) αποτελεί σκληρό ταξικά μεροληπτικό μέτρο.

Εξυπηρετούνται με αυτό τον τρόπο οι ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνό, ευέλικτο και υποταγμένο εργατικό δυναμικό που θα περιπλανιέται μεταξύ ανεργίας , ολιγόμηνων συμβάσεων και μισθών πείνας σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων.

Στο ίδιο κλίμα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς κινείται και ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Σε συνέντευξη που έδωσε στην κρατική τηλεόραση λίγες μέρες πριν, απέφυγε να πάρει θέση για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και επικεντρώθηκε στο ζήτημα της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Τα όσα είπε και πρότεινε απίστευτα! Αναφέρει πως υπάρχουν εκτιμήσεις για μείωση του 1/3 των φοιτητών πανελλαδικά , αλλά αυτό που ενοχλεί τον κ. Θεοδουλίδη είναι ότι δεν κόβονται ‘’οριζόντια’’ από όλες τις σχολές τις Ελλάδας. Προτείνει μάλιστα να μειωθούν εισακτέοι από τα πανεπιστήμια του ‘’κέντρου’’ ως αντίμετρο.

Με τέτοιους πρυτάνεις τι να τους κάνεις τους μπάτσους μέσα στις σχολές…

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται στις τελευταίες δηλώσεις του για την απολιγνιτοποίηση. Λέει συγκεκριμένα: ‘’ Το ΠΔΜ συγκεντρώνει τις προσδοκίες όλης της περιφέρειας καθώς αντιμετωπίζει την πρόκληση της μεταλιγνιτικής εποχης’’.

Τοπικό κράτος, φορείς και πρυτάνεις σπέρνουν ψεύτικες ελπίδες στο λαό της Δυτικής Μακεδονίας, ότι μετά την καταστροφή θα έρθει η μεγάλη ΄΄ανάπτυξη΄΄ αντιμετωπίζοντας το πανεπιστήμιο σανεπενδυτικό φιλέτο.

Το φοιτητικό κίνημα μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό έχουν την υποχρέωση να τους κάνουν να σπείρουν θύελλες.

Οι αγώνες μας να γίνουν η έκφραση της συσσωρεύμενης οργής του λαού που ονειρεύεται ένα κόσμο διαφορετικό, όπου οι κοινωνικές ανάγκες των πολλών νικούν τα κέρδη των λίγων.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Συγκέντρωση

Πέμπτη 21/1 στις 12:00 μ.μ Πλατεία Μόδη (κανόνια)

 

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση ΦΛΩΡΙΝΑΣ