- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κοινή ανακοίνωση των επικεφαλής των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας με αφορμή το άνοιγμα των σχολικών μονάδων

Ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Φλώρινας, κ. Βασίλη Γιαννάκη με θέμα «Σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Φλώρινας, ενόψει της επαναλειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και των Σχολικών Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και κατόπιν αιτήματος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φλώρινας», συνήλθαμε σε σύσκεψη την Παρασκευή, 08-01-2021 στην αίθουσα συνεδριάσεων του π. Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χάτζιος Μιχαήλ, οι Επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «ΕΝΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» κ. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ» κ. Φαρμακιώτης Δημήτριος, «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» κ. Τορλαχίδης Θεόδωρος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λυγούρας Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Φλώρινας κ. Ρωμανίδης Μιχαήλ, ο εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας Π.Ε Φλώρινας κ. Καϊσίδης Κυριάκος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας κα. Τσίπουρα Παρασκευή.

Στη σύσκεψη ακούστηκαν οι απόψεις και θέσεις των εκπαιδευτικών, γονέων και όλων των ανωτέρω, έγινε ένας άκρως ενημερωτικός και δημιουργικός διάλογος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας και επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων κατέληξαν σε ένα ελάχιστο πλαίσιο συμπερασμάτων και προτάσεων προς διεκδίκηση και υλοποίηση.

– Κρίνουμε ότι όντως η υγειονομική κατάσταση γενικά στην χώρα αλλά και στον Δήμο Φλώρινας είναι ακόμα κρίσιμη και ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας λοιμώξεων από τον κορωνοϊό δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει.

– Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο το άνοιγμα των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των Νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών καθώς τίποτε δε μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών.

– Αξιώνουμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων με την πρόσληψη περισσοτέρων εργαζομένων για την καθαριότητα στις σχολικές μονάδες και την ανανέωση των συμβάσεων όσων εργαζομένων λήγουν, ώστε τα σχολεία να είναι καθαρά σε όλη την διάρκεια λειτουργίας τους.

– Διεκδικούμε την πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού, όπως επιστάτες, φύλακες και σχολικοί τροχονόμοι που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας.

– Ζητούμε την έγκαιρη προμήθεια περισσότερων υλικών και μέσων προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, υλικά καθαρισμού και αποστείρωσης).

– Πιστεύουμε ότι καλώς διενεργούνται τα γρήγορα τεστ σε εκπαιδευτικούς, θα είχαμε δε καλύτερα αποτελέσματα και σαφέστερη εικόνα του ιικού φορτίου, εάν οι έλεγχοι αυτοί επεκταθούν και σε μαθητές – με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων – και στο βοηθητικό προσωπικό, όπως και στους διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας. Φυσικά τα τεστ αυτά να είναι δωρεάν με ευθύνη του ΕΟΔΥ και χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και να είναι επαναλαμβανόμενα, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι εστίες λοίμωξης.

– Ζητούμε από τους Διευθυντές των Νηπιαγωγείων και των άλλων Σχολικών Μονάδων, στην περίπτωση που διαπιστώσουν αίθουσες που δεν αερίζονται επαρκώς, να μεταφέρουν την τάξη, ώστε το μάθημα να γίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες υγιεινής.

– Παροτρύνουμε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να συντονίσει την αύξηση των δρομολογίων που μεταφέρουν μαθητές, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός τους στα ΜΜΜ.

Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες της και θα εξαντλήσει κάθε δικαιοδοσία της προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό και υλικά και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα προσφύγει στην συμπαράσταση της πολιτείας, ώστε να υπάρχει έγκαιρα η κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Προτάσσουμε την προστασία της υγείας των νεαρών συμπολιτών μας και των εκπαιδευτικών του Δήμου Φλώρινας και αυτό για εμάς αποτελεί πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση εξαντλώντας κάθε αρμοδιότητα μας. Από τους γονείς και κηδεμόνες ζητούμε την στενή συνεργασία τους καθώς και την τήρηση των κανόνων υγιεινής του ΕΟΔΥ.

Ευχόμαστε καλή επανέναρξη των μαθημάτων, υγεία πρόοδο και προκοπή στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Με ατομική ευθύνη, σεβασμό στη ζωή αγαπημένων μας προσώπων, τήρηση των μέτρων προστασίας, κερδίζουμε την μάχη με την πανδημία και επανερχόμαστε στην κανονικότητα.

Φλώρινα, 08-01-2021

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Χάτζιος Μιχαήλ