- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«Fundish»: Δημιουργία καινοτόμου λειτουργικού εδέσματος από την ΒΙΟΦΛΩ ΕΠΕ

Η ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΕΠΕ (ΒΙΟΦΛΩ ΕΠΕ) με μονάδα παραγωγής μαγιονέζας, μουστάρδας και παρόμοιων ειδών στην Φλώρινα στα πλαίσια του προγράμματος «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, κλάδων Αγροδιατροφής, Οινοποιίας – Αμπελουργίας, Γουνοποιίας» του επιχειρησιακού προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υλοποιεί το ως άνω ερευνητικό πρόγραμμα (ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: ΔΜΡ1-0014380) σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (εταίρος του προγράμματος). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Η παρούσα πρόταση έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων στην κατηγορία των αλειφόμενων εδεσμάτων, με βασικό συστατικό τα τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα, που θα συνδυάζουν τη χρήση γάλακτος από εκτροφή τοπικών αιγο-προβάτων, επιλεγμένων φυτικών πρώτων υλών που παράγονται στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, και θα εμπλουτισθούν με επιπλέον συστατικά που θα τους προσδώσουν λειτουργικές ιδιότητες. Τα επεξεργασμένα αλειφόμενα εδέσματα αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, λίπους, μετάλλων και βιταμινών στην ανθρώπινη δίαιτα. Διάφοροι τύποι τυριών έχουν αναγνωριστεί επίσης ως καλή πηγή βιοδραστικών συστατικών και η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά τα προϊόντα θα γίνει ενσωμάτωση φυτικών υλικών, εκχυλισμάτων, αιθέριων ελαίων και φαρμακευτικών βότανων με αποτέλεσμα τη βελτίωση της διατροφικής τους αξίας και των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών. Οι πολυφαινόλες είναι οι κύριες ενώσεις ενδιαφέροντος μεταξύ των φυτικών υλικών και βασικά αντιοξειδωτικά στην ανθρώπινη διατροφή.

Από το 2007 η ΒΙΟΦΛΩ επενδύει συνεχώς στην παραγωγική της διαδικασία, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, σε ειδικευμένο προσωπικό, σε προσεκτικά επιλεγμένο δίκτυο μεταφοράς των προϊόντων της, με αποτέλεσμα να αποκτήσει και εξαγωγικό χαρακτήρα καθιστώντας την μία αξιόπιστη και δυναμικά αναπτυσσόμενη επιχείρηση. Η ανάπτυξής της βασίζεται σε καινοτόμα νέα προϊόντα που θα τις προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο που δραστηριοποιείται. Το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται στο πενταετές πλάνο της επιχείρησης, το οποίο προβλέπει την δημιουργία σημαντικά διαφοροποιημένων προϊόντων, όσον αφορά τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά, τις επιλεγμένες πρώτες ύλες με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, και του τοπικού τους χαρακτήρα.

Υπεύθυνος του έργου είναι η Αικατερίνη Κωτοπούλου,, με επιστημονικό υπεύθυνο υλοποίηση του τον Κώστα Μπουτάκη, ενώ από πλευράς Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ο Δημήτρης Σκάλκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Καινοτομίας στις επιχειρήσεις τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Με το παρόν ερευνητικό έργο η ΒΙΟΦΛΩ ΕΠΕ, ξεκινάει δυναμικά και τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, με χρήση επιλεγμένων Α υλών, κατάλληλων ορθών πρακτικών σε όλη την παραγωγική διαδικασία και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με κατάλληλες στρατηγικές προώθησης και διάθεσης, θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των παραγόμενων τελικών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή!!!