- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το αριστερόμετρο των «καπεταναίων»

Έντεκα στελέχη πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και δύο πρώην γραμματείς του κόμματος Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης, δημοσίευσαν μια κουραστική-παπλοσέντονη επιστολή με προτάσεις για εσωκομματικό διάλογο προκειμένου να αντιμετωπιστεί, όπως λένε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους Ελληνες και την χώρα.

Οι σύντροφοι που αυτοβαπτίστηκαν «ομπρέλα» οραματίστηκαν σε λάθος χρόνο να δημιουργήσουν εκκωφαντικό θόρυβο γύρω από τα ονόματά τους, χτυπώντας στην κυριολεξία έναν σκουριασμένο γκαζοτενεκέ ιδεών, για τα αυτονόητα.Έχουν άποψη για όλα που μένουν μόνο στα λόγια.

Η επιστολή δεν είχε ούτε ίχνος αυτοκριτικής.Δεν μας είπαν, για παράδειγμα, το τι έφταιξε και δεν πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε έναν δήμο, ούτε μία περιφέρεια στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μας ενημέρωσαν για τα πάντα.Τόνισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τους για την πολιτική τους στο κόμμα και την πολυσυζητημένη διεύρυνση.

Από την πρότασή τους για την διεύρυνση, πήρα το ερέθισμα, ως απλός πολίτης, να δημοσιεύσω την προσωπική μου άποψη και τα ακούσματα μου από πολίτες που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, εδώ στην ακριτική μας Φλώρινα.

Η συγκεκριμένη παρέα της «ομπρέλας» είναι «καπεταναίοι» του 3% της ριζοσπαστικής αριστεράς.Είναι αυτοί, που μόλις ανέλαβαν την εξουσία το Γενάρη του ‘15, απαξίωσαν συνειδητά τις οργανώσεις μελών που είχαν αναγεννηθεί με τη συμμετοχή πολλών που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ.

Τεσσεράμιση χρόνια εξουσίας έγραψαν στα μεζέα τους (όπως θα έλεγε και ένας πανεπιστημιακός) τις προτάσεις για τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας. Είναι αυτοί που έδωσαν αξία μόνο στην πολιτική τους καριέρα. Οικειοποιήθηκαν την εξουσία που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με τα σκάνδαλα και την χρεοκοπία της χώρας απλόχερα τους χάρισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ήττα τον Ιούλιο του ‘19 έκανε περιοδείες σε πολλές πόλεις καλώντας τους πολίτες να πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους.Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.Πέρασαν εφτά μήνες πριν την πανδημία και κανένας από την συγκεκριμένη «ομπρέλα» δε νοιάστηκε για την ενσωμάτωσή τους. Κανένας δεν τους υπολόγισε.Κράτησαν τις πόρτες της Κουμουνδούρου κλειστές.Απολαμβάνουν μόνο το βουλευτικό τους αξίωμα, με αυλές, αυλάρχες και αυλοκόλακες.Νοιάζονται μόνο για την ατομική τους προβολή. Έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ και κάνουν ατομική και ανεξέλεγκτη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με απότελεσμα η περιβόητη διεύρυνση να μένει στο ράφι και στα αζήτητα.

Στέλνουν στον Τσίπρα τις γνωστές στους αριστερούς ιδεολογικές θεωρίες. Κουβέντα να γίνεται. Δεν δέχονται δημόσια κριτική για τις πολιτικές τους ασχήμιες και συμπεριφορές.Διαγράφουν από το κόμμα όποιον το τολμήσει. Τηρούν αυστηρά τις «αριστερές» τους αρχές. Τα εν οίκω μη εν δήμω. Κρατούν αριστερόμετρο και θεωρούν τους εαυτούς τους υπερασπιστές της αριστερής ιδεολογίας. Κάνουν λαφαζανιές. Προτιμούν περισσότερο τα βουλευτικά έδρανα της αντιπολίτευσης.

Να γιατί δεν εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ την δυσαρέσκεια που διαμορφώνεται στην κοινωνία από την κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας.

Υ.Γ. Σε μια επιστολή πέντε στρεμμάτων οι «καπεταναίοι» της «ομπρέλας» ανέφεραν πολλές φορές το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη κι ούτε μία φορά το όνομα του Αλέξη Τσίπρα.

Ξεχνούν πως αν δεν ήταν ο Τσίπρας δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους.

Φλώρινα 18/01/2021

Γιάννης Χριστάκης