- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Βιβλιοκριτική: «Τεχνική ποινή» του Στέλιου Λιθοξοΐδη

Γράφει η Χαρά Μαρκατζίνου

Η Τεχνική Ποινή του Στέλιου Λιθοξοΐδη είναι μία συλλογή δεκαεννέα διαφορετικών ιστοριών. Άνθρωποι καθημερινοί, απλοί, με πάθη που προχωρούν, ακόμα κι αν η πορεία τους είναι δύσβατη. Παίρνουν τα ρίσκα τους κι έρχονται αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα των πράξεών τους. Επιμένουν, υπομένουν, χάνουν και ενίοτε κερδίζουν. Και στο τέλος…

Κάθε διήγημα είναι μοναδικό. Ο ρυθμός της αφήγησης κρατά τον αναγνώστη σε μόνιμο ενδιαφέρον εξαιτίας της λιτότητας στο λόγο και της διαφορετικότητας σε κάθε ιστορία. Οι ήρωες είναι άνθρωποι της καθημερινότητάς μας· ένας γείτονας, ένας φίλος, ο περαστικός, ένας εντελώς άγνωστος που θα συναντήσουμε στο δρόμο. Ο πρωταγωνιστής κάθε ιστορίας ξεδιπλώνει το χαρακτήρα του μέσα από μία σειρά γεγονότων και ο αναγνώστης θα ταυτιστεί με ένα ή και περισσότερα χαρακτηριστικά των ηρώων.

Η επιλογή του τίτλου για τη συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων είναι ιδιαίτερα εύστοχη. Η τεχνική ποινή έχει να κάνει με την τιμωρία για μία σημαντική παράβαση. Οι ήρωες των δεκαεννιά διηγημάτων ξεπερνούν τα όριά τους, τον εαυτό τους. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει αν τελικά αποφασίσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επιλογής τους ή να βυθιστούν ακόμα περισσότερο στη φυλακή που έχουν βάλει τον εαυτό τους, στη δικαιολογία που έχουν βρει για να αποφύγουν την τεχνική ποινή.

Η γραφή του Στέλιου Λιθοξοΐδη είναι άμεση και καθρεφτίζει την πραγματικότητά έτσι όπως τη βιώνουμε στη σύγχρονη ζωή. Άλλοτε γρήγορη, άλλοτε συναισθηματική αγγίζοντας τις δικές μας ευαισθησίες, άλλοτε λιτή χωρίς περιττά στολίδια αποτυπώνει αλήθειες, στις οποίες ο αναγνώστης θα καθρεφτίσει δικούς του προβληματισμούς, δικές του ανησυχίες ακόμα και ελπίδες. Πρόκειται για μικρές ιστορίες που θα αφυπνίσουν, θα προβληματίσουν. Άραγε κοιμάται ο καθένας κάθε βράδυ με την αλήθεια του ή με ένα βολικό ψέμα;

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Στέλιος Λιθοξοΐδης γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Είναι δάσκαλος και εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούν στη δημιουργική γραφή. Είναι βραβευμένος, μεταξύ άλλων, από το Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής και από τις κυπριακές Εκδόσεις Ευγνώμων. Από όλες τις δράσεις του πάντα προκρίνει την ομάδα δημιουργικής γραφής και την παιδική/εφηβική ομάδα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους στη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας, των οποίων ομάδων είναι ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος.

Πηγή: sapiophile.gr