- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βοκερίας 551 προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταστροφές στις καλλιέργειες ροδάκινου

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν σε όλες τις καλλιέργειες ροδάκινου, ανεξαρτήτου ποικιλίας, στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας, λόγω του παγετού στις αρχές και μέσα του μήνα Απριλίου και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων από 05/08/2020 – 08/08/2020. Οι ποικιλίες που επλήγησαν ήταν οι εξής:

Σε μια χρονιά που το ροδάκινο δοκιμάζεται από όλα τα καιρικά φαινόμενα και τον covid-19, καθώς επίσης και λόγω της μειωμένης προσέλευσης τουριστών στη χώρα μας είχαμε ως αποτέλεσμα την μείωση ζήτησης των προϊόντων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω Ζητούμε οι καλλιέργειες να ενισχυθούν στρεμματικά με το πακέτο ήσσονος σημασίας «de minimis» ώστε να αποζημιωθούν για έκτακτες περιπτώσεις. Η στρεμματική αποζημίωση στην περιοχή μας θα πρέπει να ισούται με την πραγματική ζημιά που έχουμε υποστεί που αν το μετατρέψουμε σε αριθμούς αναλογεί σε 250€/στρ. Επιπλέον η στρεμματική ενίσχυση που θα δοθεί θα πρέπει να ξεπερνά κατά πολύ αυτό το ποσό ούτως ώστε να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε και να καλλιεργήσουμε ξανά.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ούτε:

Ο Α Σ ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551 έμπρακτα ήταν και είναι δίπλα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, διαθέτοντας και στελεχωμένο μηχανισμό άμεσα διαθέσιμο προς εσάς.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΤΟ ΔΣ