- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

ΚΚΕ Δυτ. Μακεδονίας: Η οργή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων είναι δικαιολογημένη. Τώρα να απαιτήσουν με τον αγώνα τους, άμεσα μέτρα στήριξης τους!

Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν τα ονόματα που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα της περιφέρειας για την “ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία”. Είναι δικαιολογημένη η οργή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, σε όλους τους κλάδους που επλήγησαν, αφού τη συντριπτική πλειοψηφία τους πετάει απ’ έξω, γιατί τα κριτήρια που έθεσαν τόσο η κυβέρνηση όσο και η τοπική διοίκηση, δεν είχαν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων που έμειναν για πολλούς μήνες χωρίς εισόδημα.

Είναι πραγματική πρόκληση, την ώρα που είναι ζωτική ανάγκη να μην υπάρχει κανένας αυτοαπασχολούμενος, κανένας εργαζόμενος, καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς εισόδημα.

Είναι αποκαλυπτική η απάντηση που πήρε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο στις 7/1/21 για τι μέτρα προτίθεται  η κυβέρνηση να πάρει για την ουσιαστική στήριξη των αυτοαπασχολούμενων της Π.Ε. Κοζάνης. Ουσιαστικά η κυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από τα ψίχουλα που έδωσε την περίοδο του 1ου lockdown, κρύβοντας το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο περίπου από το ξέσπασμα της πανδημίας, χιλιάδες οικογένειες έμειναν με μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα.

Οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι χρειάζεται τώρα να δυναμώσουν την πάλη τους ώστε να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης τους. Δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην περιφερειακή αρχή, στις δημοτικές αρχές που το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και την αδράνεια με στόχο να ανακόψουν την όποια αγωνιστική διεκδίκηση δημιουργούσε η μεγάλη αγανάκτηση από την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά την πολιτική της ΕΕ, δηλαδή, αυτή της ενίσχυσης των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που αντιμετωπίζει τους μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματίες ως «διαρθρωτικό πρόβλημα» της οικονομίας που πρέπει να εξαφανιστεί. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που δεν πήρε κανένα ουσιαστικά μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα προκλητικά απέκλεισε από το επίδομα ειδικού σκοπού χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους και εμποροβιοτέχνες.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας δεν θα είναι ρόδινη. Τα συσσωρευμένα χρέη θα απαιτηθούν. Οι ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό κάθε αυτοαπασχολούμενου και υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης του εισοδήματός του. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα επιταχυνθούν. Οι τράπεζες είναι έτοιμες και περιμένουν πώς και πώς να απαλλοτριώσουν την λαϊκή κατοικία. Το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο έχει ενισχυθεί. Για να μην οδηγηθούν στη χρεοκοπία και το λουκέτο, πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους μέσα από τους συλλόγους, τα σωματεία, τις ομοσπονδίες τους, με κοινή συμπόρευση με τους εργαζόμενους.

Κρίσιμο και επιτακτικό για όλους τους αυτοαπασχολούμενους είναι να παρθούν άμεσα μέτρα συνεχούς απόδοσης και ελάφρυνσης όπως: