- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας για απουσία μέτρων στήριξης των δικηγόρων

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας συνεδρίασε εκτάκτως την 3η Φεβρουαρίου 2021 με θέμα την αδιαφορία της κυβέρνησης για την λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του Δικηγορικού Σώματος.

Η λειτουργία των Δικαστηρίων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας κάθε χρονική στιγμή. Ειδικά εν μέσω της πρωτόγνωρης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο έτος λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19, είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της δικαιοσύνης, τηρούμενης όμως της λεπτής ισορροπίας που επιβάλλεται ανάμεσα στην λειτουργία αυτή και την προστασία των μετεχόντων στις διαδικασίες που αυτή περιλαμβάνει. Είναι αυτονόητη η απαίτηση από πλευράς μας ως παραγόντων της δίκης να τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας και μάλιστα με ευθύνη της Κυβέρνησης, προκειμένου να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία των παραγόντων της Δικαιοσύνης, των εργαζομένων και των διαδίκων.

Εδώ και ένα έτος τα Δικαστήρια εκτελούν ελάχιστες εργασίες και κυρίως όσες είναι αναγκαίες για την στοιχειώδη λειτουργία του Κράτους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες διαδικασίες και διαδικαστικές ενέργειες, σε καμία περίπτωση δεν καθιστούν τον κλάδο μας «ευνοημένο» ή λιγότερο πληττόμενο από τους υπολοίπους κλάδους της οικονομίας, που έχουν υποφέρει τα μέγιστα με την πανδημία. Σε αντίθεση όμως με την πρόνοια που έχει ληφθεί -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- για την στήριξη της οικονομίας σε άλλους τομείς και κλάδους, οι δικηγόροι αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση επί ένα ολόκληρο έτος σαν να μην έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στην εργασία μας ή στα εισοδήματά μας! Αγνοείται παντελώς η συρρίκνωση του αντικειμένου των εργασιών μας, για την απόδειξη της οποίας δεν χρειάζονται μακροσκελείς αναλύσεις, αν ληφθεί υπόψη μόνον αυτή, η μη διεξαγωγή των διαδικασιών που γίνονται σε ακροατήρια και όλοι, δικηγόροι και πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αποτελεί την βασική πηγή εσόδων ενός δικηγόρου. Και μόνο το γεγονός ότι τα ανωτέρω πρέπει να αποτελέσουν ενώπιον της κυβέρνησης αντικείμενο συζήτησης για το αν επλήγη ο κλάδος μας ή όχι και συνεπώς αν απαιτείται μια σειρά μέτρων στήριξης, είναι προσβολή για εμάς. Οι πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε απαιτούν και ειδική πολιτική στήριξης στην οποία η κυβέρνηση αρνείται να προβεί παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις αφού δόθηκαν υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και οδήγησαν πολλάκις στον εμπαιγμό μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣ Φλώρινας εκφράζει την λύπη και απογοήτευσή του για όλες αυτές τις πρακτικές.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο πλέγμα στήριξης για τους συναδέλφους μας. Συγκεκριμένα:

– Την απόδοση στους συναδέλφους και τους επιστήμονες ανεξάρτητους επαγγελματίες των αποθεματικών του λογαριασμού του ΟΑΕΔ που συγκεντρώθηκαν επί χρόνια από δικές μας εισφορές και παρά τις διαβεβαιώσεις η κυβέρνηση αρνείται να τα καταβάλει.

– Την πλήρη απαλλαγή των δικηγόρων από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες μερικής ή καθολικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και την σταδιακή κάλυψή τους από τον προϋπολογισμό σε βάθος χρόνου.

– Την κατάργησης της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος ετών 2020 και 2021.

– Την άμεση καταβολή του εισέτι οφειλόμενου επιδόματος στήριξης των 800,00€ , για τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο 2020 διάστημα υποχρεωτικής διακοπής της δραστηριότητάς μας .

– Την μετάθεση όλων των φορολογικών τους υποχρεώσεων μετά το μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους .

– Την άμεση καταβολή σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους των οφειλόμενων από το ΤΑΧΔΙΚ και το Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας, όπου η καθυστέρηση πληρωμής υπερβαίνει πλέον τα δύο έτη.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ εγγυητές της υπεράσπισης κοινωνικών ελευθεριών και εργασιακών δικαιωμάτων και δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν ακόμα και στις σημερινές ειδικές συνθήκες.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤ. ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΑΝΗ ΚΩΝ. ΡΙΖΟΥ