- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

ΣΕΕΕΝ: «Οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Μελίτης να παλέψουν για να μην κλείσει ο σταθμός»

Συνάδελφοι, φισσες

Η πρόσφατη κακοκαιρία αποδεικνύει πόσο αναγκαίες είναι οι λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας για την επάρκεια του συστήματος. Αντί όμως τέτοιες μονάδες να παραμείνουν σε λειτουργία θυσιάζονται στο βωμό του ανταγωνισμού και της πράσινης συμφωνίας από την κυβέρνηση της ΝΔ με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και τις επιλογές της ΔΕΗ Α.Ε.

Έτσι η κυβέρνηση δρομολογεί το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης ακόμα και νωρίτερα από το 2023, με σκοπό να μοιραστεί η ενεργειακή πίτα και στα άλλα ενεργειακά μονοπώλια. Οι εργαζόμενοι της περιοχής θα βιώσουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της ανεργίας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων ώστε να επεκταθούν τα επενδυτικά σχέδια με γνώμονα το κέρδος.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον ΑΗΣ Μελίτης έχουν βιώσει τι σημάνει απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εργολαβίες, απολύσεις, 2μηνα, 8μήνα, δουλεία με ημερομηνία λήξης και ανεργία, με λίγα λόγια όσο προχωρούσε η απελευθέρωση της αγοράς και παράλληλα διασφαλιζόταν η κερδοφορία της ΔΕΗ Α.Ε, οι εργαζόμενοι χάνανε δικαιώματα και κατακτήσεις ετών, η μόνιμη και σταθερή δουλειά οδεύει προς κατάργηση.

Μας προκαλεί έκπληξη η ανακοίνωση μέσω του τοπικού συμβουλίου της Μελίτης, του πρώην προέδρου του σωματείου Λυγκιστής και μετέπειτα διορισμένο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Λιγνιτικής Μελίτης ΑΕ από την εργοδοσία και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , ο οποίος παρουσιάζεται σαν πλασιέ φτηνού εργατικού δυναμικού για λογαριασμό της εργοδοσίας και ζητάει παραπάνω δίμηνα. Αν ήταν με το πλευρό των εργαζομένων θα έβγαζε και καμία καταγγελία για αυτά που συμβαίνουν στις εργολαβίες αλλά παράλληλα θα κατήγγειλε και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (8μηνα-2μηνα) που επιβάλλει η ΔΕΗ Α.Ε για να διασφαλίζει την κερδοφορία της.

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και να παλέψουν ενάντια στην απολιγνιτοποίηση που θα κλείσει τις μονάδες και τα ορυχεία μέχρι το 2023, να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις κα τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, για ρεύμα φθηνό για το λαό και για να μην μείνει καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.