- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

70 χρόνια από την ίδρυση της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας

Η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας είναι ένας σύλλογος χιλίων (1000) ενεργών Πολιτών-Μελών, ο οποίος ιδρύθηκε το 1951 από πρόσφυγες ποντίους 1ης και 2ης γενιάς. Ήταν Κυριακή 11 Μαρτίου 1951 όταν Πόντιοι της πόλης της Φλώρινας προχώρησαν στην ίδρυση του συλλόγου. Το πρώτο Δ.Σ. αποτελούνταν από τους:

  1. Μιχαηλίδης Μιχαήλ (Πρόεδρος)
  2. Πολατίδης Γεώργιος (Αντιπρόεδρος)
  3. Τογκαρίδης Νικόλαος (Γεν. Γραμματέας)
  4. Μουρατίδης Ιωάννης (Ταμίας)
  5. Χρυσοχοϊδης Γ. (Κοσμήτορας)

Σκοπός του η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο σύλλογος, στα 70 χρόνια ζωής απέκτησε ισχυρή υποδομή. Από την ίδρυσή του και όλα αυτά τα χρόνια πέτυχε το άνοιγμα στην κοινωνία και την ολοκλήρωση του πολιτιστικού κέντρου της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας. Ιδιόκτητο κτίριο τριών ορόφων με φοιτητικές εστίες, αίθουσες διδασκαλίας, χώρους εκδηλώσεων, γραφεία κ.τ.λ. που λειτουργεί επί της οδού Μακεδονίας 4 στην Φλώρινα.

Ο σύλλογός μας, κλείνοντας 70 χρόνια από την ίδρυσή του, έχει να επιδείξει μία σειρά από αξιόλογες εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Εκδηλώσεις πολιτιστικές, πνευματικές, κοινωνικές, επιστημονικές και αθλητικές.

Η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας έχει μετατραπεί σε έναν οργανισμό παραγωγής πολιτισμού, με εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και αποδοχής.

Δεκάδες τμήματα, στελέχη και εκδηλώσεις αυξάνουν την πολιτιστική του περιουσία και δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατάκτηση νέων υψηλών στόχων.

Προσωπικότητες όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την Ε.Λ.Φ., κιβωτό του προσφυγικού Ελληνισμού, το 2005. Ήταν μεγάλη τιμή και ευλογία η παρουσία του στην Ε.Λ.Φ. διότι για εμάς είναι ο θεματοφύλακας των ιερών και οσίων που άφησαν πίσω οι πρόγονοί μας κατά την Μικρασιατική Καταστροφή. Από την Ελλάδα επισκέφθηκαν τον σύλλογο ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπουργοί, βουλευτές, πνευματικές προσωπικότητες όπως ο αείμνηστος Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης, καλλιτεχνικές προσωπικότητες που συμμετείχαν και στις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας έχει την στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας της Φλώρινας. Στους χώρους της στεγάζει από το 2001 τις Φοιτητικές Εστίες του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (παραχωρήθηκαν δωρεάν για 11 χρόνια) και οχτώ (8) ακόμα Συλλόγους της πόλης μας. Οι σύλλογοι που στεγάζονται είναι: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παράδοση», Πολιτιστικός Σύλλογος «Μεθόριος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυνομικών Φλώρινας, Σύλλογος «Θεσσαλών & Φίλων», Σύλλογος Μικρασιατών «Ο Άγιος Μηνάς», Σύλλογος Σαρακατσάνων Δυτικής Μακεδονίας, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και ο πνευματικός Σύλλογος ΕΜΑΕΦ οι οποίοι φιλοξενούνται αφιλοκερδώς στον χώρο της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά. Κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί ο σύλλογος «Ετεοκρητών» και το Τμήμα Εικαστικών του Συλλόγου «Λυγκηστών», Επίσης υπάρχει ιματιοθήκη πλούσια σε Ποντιακές στολές, ενώ λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη «Κυριάκος Μιχαηλίδης», με μεγάλο αριθμό βιβλίων (3.000 τόμοι) κυρίως Ποντιακού περιεχομένου και γενικά βιβλία του Ελληνισμού της Ανατολής και όχι μόνο.

 Λειτουργεί κέντρο ιστορίας και πολιτισμού από το 2001(από το αρχείο του καθηγητή ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κου Φωτιάδη Κωνσταντίνου).

Από το 1993 λειτουργεί τμήμα υποτροφιών «Σοφία Ρατοπούλου», βραβεύει αριστούχους μαθητές Β’ Λυκείου κάθε χρόνο. Κόσμημα αποτελεί το μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού από το οθωμανικό και κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας, στην πλατεία «Χρύσανθου Μητροπολίτη Τραπεζούντας).

Ο Σύλλογος συμμετέχει σ’ όλες τις εκδηλώσεις της Π.Ο.Ε. (Εκδηλώσεις Μνήμης, Φεστιβάλ Ποντιακού Χορού, Πολιτιστικά συνέδρια, Συνέδρια Νεολαίας).

Συμμετέχει σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Φλώρινας.

 Στο Σύλλογο κατά διαστήματα λειτούργησαν τα παρακάτω τμήματα:

  1. Εφημερίδα «Ελεύθερος Πόντος».
  2. Ραδιοφωνική εκπομπή.
  3. Τράπεζα αίματος.
  4. Εκμάθησης Ποντιακής Διαλέκτου και Λύρας.
  5. Χορωδία.
  6. Ομάδες Χαντ-μπωλ.
  7. Θεατρικό Τμήμα.
  8. Τμήμα Ρυθμικής
  9. Ποδοσφαιρική Ομάδα

Ο σημερινός Πρόεδρος κ. Αντωνιάδης Αναστάσιος είναι μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.). Επίσης τα μέλη του Παντελίδης Βασίλης και Ευθυμιάδης Χρήστος είναι μέλη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) και ο Κεσίδης Γεώργιος μέλος του Σ.ΠΟ.Σ. Δυτικής Μακεδονίας.

Η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά ιστορική για την Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυσή της και έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από δράσεις Πνευματικού και Πολιτιστικού περιεχομένου οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν για να γιορτάσουμε τα 70 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας.

Με Τιμή το Δ.Σ.