- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αίτημα άμεσης επανατοποθέτησης φωλιάς πελαργού στη Μελίτη

Προς:

ΔΕΔΔΗΕ Φλώρινας

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

 

Κοινοποίηση σε:

Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Βασίλειο Γιαννάκη

Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Φλώρινας, κ. Ιωάννη Αντωνιάδη

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φλώρινας, κ. Θεοπίστη Πέρκα

 

Θέμα: Αίτημα άμεσης επανατοποθέτησης φωλιάς πελαργού.

 

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες,

Με μεγάλη λύπη οι κάτοικοι της Μελίτης του Νομού Φλώρινας συνειδητοποίησαν την αφαίρεση φωλιάς πελαργού από μια γειτονιά του χωριού. Φωλιά που κατοικείται από αυτά τα συμπαθέστατα και πανέμορφα αποδημητικά πουλιά εδώ και δεκαετίες. Κάθε χρόνο η έλευση του ζεύγους των πελαργών που θα φτιάξουν «το σπιτικό» τους στα μέρη μας, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη χαρά και μάλιστα οι κάτοικοι με καμάρι παρατηρούν τις εργασίες των φτερωτών γειτόνων τους. Ας μην ξεχνάμε ότι το είδος του πελαργού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την λαϊκή μας παράδοση και η εμφάνιση του σηματοδοτεί για τον άνθρωπο την έναρξη της Άνοιξης.

Εφέτος όμως, προς έκπληξη όλων, ο πελαργός μας έχασε το σπίτι του και η Άνοιξη θα είναι πολύ διαφορετική σε αυτή τη γειτονιά της Μελίτης. Όλοι εμείς βέβαια, οι φίλοι του πελαργού, γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο αντιτίθεται στην ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα (Ν.Δ. 86 – ΦΕΚ Α’ – 7/18.1.1969) και τις Διατάξεις για τα Μέτρα διαχείρισης της άγριας πτηνοπανίδας (Υ.Α. 414985/1985 – ΦΕΚ Β’ – 757/16.12.1985) απαγορεύεται η από πρόθεση διατάραξη της ησυχίας των ειδών της άγριας πτηνοπανίδας καθώς και η καταστροφή ή αφαίρεση των φωλιών τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η μετακίνηση μιας φωλιάς πελαργού και όπως έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, θα πρέπει να εκδοθεί σχετική άδεια και η μετακίνηση να πραγματοποιηθεί σε σημείο πολύ κοντά στην αρχική θέση και σε συγκεκριμένη εποχή τους έτους, εκτός αναπαραγωγικής περιόδου.

Δυστυχώς, μετακίνηση της φωλιάς δεν είδαμε ποτέ. Κατανοούμε ότι η εν λόγω φωλιά βρίσκονταν τοποθετημένη με επιμέλεια πάνω σε πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος ιδιοκτησίας του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την αντιμετώπιση τυχόν βλαβών. Στο παρελθόν, όταν όντως υπήρχαν προβλήματα με κάποιες βλάβες, η καλή θέληση όλων και η συνεργασία με τα συνεργεία του
ΔΕΔΔΗΕ οδήγησε στην κατασκευή μιας όμορφης και πολυσύχναστης φωλιάς που ανάθρεψε πολλούς πελαργούς, χωρίς προβλήματα. Είναι δείγμα πολιτισμού για μια τέτοιου μεγέθους επιχείρηση να δείχνει ευαισθησία απέναντι στην άγρια ζωή.

Στον επίσημο ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ διαβάζουμε ότι «η στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εφαρμόζει ο ΔΕΔΔΗΕ, με βασικό άξονα τη συνεχή μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, προβλέπει την ενεργή συμμετοχή του στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της χώρα μας». Επίσης, με θαυμασμό πληροφορούμαστε για τη δράση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στην πρώτη γραμμή για το περιβάλλον και την καταλυτική τους συμμετοχή ανά την Ελλάδα σε εργασίες επιστημονικής μελέτης των πελαργών, συντήρησης των φωλιών τους και μετακίνηση αυτών με ιδιαίτερη προσοχή, όταν κρινόταν απαραίτητο. Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η συμβολή του ΔΕΔΔΗΕ στην προστασία των πελαργών στον Έβρο, γεγονός που οδήγησε στην ανάδειξη ενός ολόκληρου χωριού σε Πανευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών!

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω ζητούμε την ΑΜΕΣΗ επανατοποθέτηση της φωλιάς του πελαργού στην αρχική της θέση. Σε περίπτωση δε, που η επανατοποθέτηση της φωλιάς στην ίδια θέση κρίνεται ως επικίνδυνη για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του ΔΕΔΔΗΕ, παρακαλείστε για την ΑΜΕΣΗ τοποθέτηση κατάλληλα διαμορφωμένης φωλιάς στο κοντινότερο δυνατό σημείο. Η μη διατάραξη των πελαργών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων των εργασιών, γι’ αυτό και ζητάμε την συνεργασία του ΔΕΔΔΗΕ με εκπρόσωπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, έτσι ώστε να γίνει υπόδειξη του καταλληλότερου τρόπου και σημείου τοποθέτησης, καθώς και του τύπου φωλιάς. Επομένως, για την λήψη περισσότερων και ορθότερων οδηγιών πιστεύουμε πως θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό να απευθυνθείτε στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στην οποία και αποστέλλεται η παρούσα επιστολή.

Τονίζουμε ξανά, ότι οι δράσεις όλων θα πρέπει να είναι άμεσες καθώς ήδη τα πρώτα άτομα πελαργών έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Η άφιξη του πελαργού μας από το μακρινό του ταξίδι αναμένεται σύντομα και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διαταράξουμε τον ρου της άγριας ζωής. Συνυπάρχουμε με την άγρια ζωή, την προστατεύουμε και την θεωρούμε σύμβολο ελπίδας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Παρακαλούμε για τις δικές σας επείγουσες ενέργειες και την δική μας έγγραφη ενημέρωση ως προς τις ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε.

Με εκτίμηση,
Τα μέλη της κίνησης πολιτών
«Ο Πελαργός»
(το αίτημα υπογράφηκε ψηφιακά από 199 μέλη)