- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί της Φλώρινας στο να πραγματοποιούνται τα self tests μέσα στα φαρμακεία (video)

Συνέντευξη στους:

Εβελίνα Αριστείδου (florinapress.gr)

Χαράλαμπο Τριανταφυλλίδη (parathrhthsflo.blogspot.com)

Γιώργο Περιβολάρη (neaflorina.gr)

 

Από τις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η διανομή των self tests, μια διαδικασία η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στόχο έχει τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και την ομαλή μετάβαση της κοινωνίας στην καθημερινότητα αφού με τα εν λόγω τεστ θα μπορούν να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί φορείς του covid – 19, εύκολα και γρήγορα. Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από τα φαρμακεία ενώ στη συσκευασία θα αναγράφονται και οι οδηγίες χρήσης.

Παρόλα αυτά όμως είναι πολλά τα προβλήματα που θα προκύψουν. Οι φαρμακοποιοί δεν είναι ενημερωμένοι ενώ κινδυνεύει η δική τους ασφάλεια όπως και των πελατών τους.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Αντωνιάδη, Πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Φλώρινας, το κράτος δεν έχει μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων αφού δεν υπάρχει καν οργανωμένο πλάνο για την παράδοση των τεστ στους πολίτες. Το πιο σημαντικό θέμα όμως είναι η διενέργεια των τεστ από τους φαρμακοποιούς μέσα στα καταστήματά τους. Οι φαρμακοποιοί της Φλώρινας αντιδρούν και δεν θα δεχτούν αυτή την κατάσταση. Δεν θα ρισκάρουν την υγεία τους, των εργαζομένων αλλά και των πελατών τους.

«Δεν θα μετατρέψουμε τα φαρμακεία μας σε υγειονομικές βόμβες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης.

Οι φαρμακοποιοί φοβούνται διότι θα δημιουργηθεί συνωστισμός και ουρές στα καταστήματά τους. Η κατάσταση αντί να γίνει καλύτερη θα χειροτερεύσει και θα αναγκαστούν να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στα περιστατικά covid ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν και πολλές περιπτώσεις ανθρώπων με άλλες ανάγκες που δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Άλλο ένα μεγάλο ζήτημα είναι το που θα καταλήγουν τα βιολογικά απόβλητα των τεστ στην περίπτωση που θα πραγματοποιούνται στα φαρμακεία αλλά ούτε γι’ αυτό υπάρχει σχέδιο.

Όσο για το γενικότερο θέμα που έχει προκύψει με την αμοιβή των φαρμακοποιών, οι Φλωρινιώτες δηλώνουν ότι δεν χρηματίζονται αφού αποδεδειγμένα εκτελούν λειτούργημα και έχουν προσφέρει πολλές φορές δωρεάν υπηρεσίες.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Αντωνιάδης:

Ερώτηση: Τα λεγόμενα self tests είναι θέμα χρόνου να φτάσoυν στα φαρμακεία. Πιστεύετε ότι αυτά τα τεστ που θα διανέμονται από τα φαρμακεία θα βοηθήσουν στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού;

Απάντηση: Αναρωτιέμαι γιατί το self test σήμερα; Και γιατί 10 εκατομμύρια ανά εβδομάδα; Μπαίνει ένα ερώτημα επιστημονικό. Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι τα τεστ πρέπει να γίνονται όταν υπάρχει κάποιος λόγος, είτε όταν έχεις την υποψία, είτε όταν κάνεις εισαγωγή στο νοσοκομείο και ξαφνικά βρίσκουν 10 εκατομμύρια τεστ ανά εβδομάδα. Υπάρχουν δύο εταιρείες αυτή τη στιγμή που παράγουν τα τεστ. Η μία είναι μία αμερικάνικη και άλλη η γνωστή σε όλους μας Siemens. Ξαφνικά θα γεμίσει πρώτη η Ελλάδα με τεστ σε τέτοιο αριθμό και τέτοια πυκνότητα. Αυτό το ερώτημα το θέτω για προβληματισμό. Δεν θα είναι σύντομη η διανομή των τεστ γιατί μπορεί οι δημοσιογράφοι των μεγάλων καναλιών που τα έχουν αρπάξει χοντρά να λένε ότι θέλουνε αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και μπαίνουν πολλά ζητήματα για το πως θα γίνει αυτή η διανομή, αν τελικά γίνει.

Ερώτηση: Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Φλώρινας θα συμμετέχει σε όλη αυτήν την απόφαση ή υπάρχουν αντιδράσεις;

Απάντηση: Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στο να πραγματοποιούνται αυτά τα τεστ μέσα στα φαρμακεία.

Ερώτηση: Ποια είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν;

Απάντηση: Θα μετατραπούν τα φαρμακεία σε υγειονομικές βόμβες, οι μολύνσεις θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνονται μεγάλες ουρές έξω από τα φαρμακεία. Θα υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι ασφαλισμένοι οι οποίοι θα θέλουν να πάρουν τα φάρμακά τους να ζητήσουν κάποια συμβουλή και τουλάχιστον διπλάσιοι οι οποίοι θα ζητάνε τα τεστ. Φανταστείτε λοιπόν να γίνονται τα τεστ μέσα στο φαρμακείο. Πολλά τα προβλήματα. Το πρώτο θέμα είναι η καταγραφή του ενδιαφερομένου στην ειδική πλατφόρμα, όταν θα βγει, με το ΑΜΚΑ, η χορήγηση του τεστ, η εξήγηση αυτού, οι οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν και οι ερωτήσεις των πολιτών που θα πρέπει να απαντηθούν. Αν φτάσουμε στο σημείο να γίνονται τα τεστ στα φαρμακεία, που εμείς είμαστε απόλυτοι και κάθετοι στο να μην γίνουν, φανταστείτε ένα σκηνικό όπου κάποιο τεστ βγει θετικό. Μετά τι κάνουμε; Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ; Δηλαδή να κλείσει το φαρμακείο για 14 μέρες και να γίνει ιχνηλάτηση για τους ασφαλισμένους που ήτανε μέσα την ώρα κατά την οποία γινόταν το τεστ. Τινάζεται όλο το σύστημα στον αέρα. Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι αν υποθέσουμε ότι ένα τεστ βγει θετικό, που θέλει γύρω στα 20 λεπτά με μισή ώρα για να βγει το αποτέλεσμα, αυτό το βιολογικό απόβλητο του τεστ που θα πεταχτεί; στα οικιακά σκουπίδια; Είναι ερωτήματα στα οποία δεν έχει απαντήσει κανείς. Όλη αυτή η ιστορία υποδηλώνει την ανεπάρκεια αυτού του κράτους να αντιμετωπίσει κάποιες κρίσεις υγειονομικού ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα, όπως γίνεται και με το Αιγαίο, ούτε εκείνο μπορούν να αντιμετωπίσουν. Έχουν καταστρέψει όλο το δημόσιο σύστημα υγείας και φτάνουν σε σημείο να επιστρατεύουν ιδιώτες γιατρούς και μάλιστα προτείνουν να επιστρατευτούν και ιδιωτικές κλινικές. Όλη η Ελλάδα ασχολείται με τον covid ενώ υπάρχουν και άλλες αρρώστιες τις οποίες τις ξεχάσαμε. Πεθαίνουν άνθρωποι από χίλιες δυο άλλες αρρώστιες και εμείς ασχολούμαστε με τις μολύνσεις του κορωνοϊού. φτάνει λοιπόν!

Ερώτηση: Υπάρχει κάποιο πλάνο για την αποφυγή του συνωστισμού των πολιτών που θα παραλαμβάνουν τα τεστ από τα φαρμακεία;

Απάντηση: Όχι, δεν υπάρχει κανένα πλάνο για το τι πρόκειται να γίνει γιατί αυτό που πρόκειται να γίνει ένα χάος.

Ερώτηση: Αν τελικά έρθουν τα τεστ, τα φαρμακεία της Φλώρινας είναι σε ετοιμότητα;

Απάντηση: Όχι δεν είναι σε ετοιμότητα, δεν είναι σε καμία ετοιμότητα. Δεν υπάρχει καμία υποδομή, καμία ενημέρωση και είναι άγνωστο το πόσοι θα έρθουν να πάρουν το τεστ. Θα γίνονται ουρές στα φαρμακεία.

Ερώτηση: Στην περίπτωση που βγει η απόφαση να διενεργούνται τα τεστ μέσα στα φαρμακεία τι προτίθεστε να κάνετε;

Απάντηση: Όχι, είμαστε απόλυτα κάθετοι, δεν θα μετατρέψουμε τους χώρους μας σε υγειονομικές βόμβες για εμάς τους ίδιους, τους εργαζόμενους, τις οικογένειές μας αλλά και τους ασφαλισμένους.

Γίνεται μία άθλια προσπάθεια από κάποιους δημοσιογράφους, όπως για παράδειγμα του ΣΚΑΪ πού είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή και εκτελεί εντολές, που προσπαθούν να μεταφράσουν την άρνησή μας να αυτοκτονήσουμε βάζοντας μέσα και ένα οικονομικό θέμα, αν δηλαδή θα παίρναμε λεφτά. Σε αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους λοιπόν, τα λεγόμενα παπαγαλάκια, απαντώ ότι οι φαρμακοποιοί εκτελούν το λειτούργημά τους. Έχουμε κάνει περίπου 64 εκατομμύρια αντιγριπικούς εμβολιασμούς δωρεάν, παρέχουμε συμβουλές και πληροφορίες στους ασφαλισμένους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά ακόμη και τα ραντεβού για τα εμβόλια σε ποσοστό 70% κλείστηκαν μέσα από το φαρμακείο. Όλα αυτά δωρεάν, επομένως ας μη μιλάνε κάποιοι για χρήματα γιατί δεν χρηματιζόμαστε, δεν θέλουμε λεφτά και δεν θα κάνουμε τα τεστ μέσα στα φαρμακεία.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης;

Απάντηση: Από ένστικτο περισσότερο, ήταν η πρώτη φορά φέτος που δεν κρέμασα σημαία στο σπίτι μου και μάλιστα στο σπίτι μου κρεμάω τη σημαία που κληρονόμησα από τον πατέρα μου, την παλιά πολεμική σημαία με τον σταυρό στη μέση. Τελικά δικαιώθηκα γιατί αυτές οι γιορτές , με υπεύθυνη τη Γιάννα Αγγελοπούλου, υποδηλώνουν το κιτσαριό της Ελλάδας. Σήμερα κάνανε τη γιορτή τους μόνοι τους και εμείς γιορτάσαμε μόνοι μας. Δεν συνεορτάζουμε με αυτούς τους ανθρώπους, με την Ελίτ των Αθηνών, μία τέτοια εθνική γιορτή και αυτό θα αποδειχτεί πολύ σύντομα και στο Αιγαίο.