- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας προς τον βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη

Κύριε Βουλευτά

Παίρνουμε αφορμή από δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου, που αναφέρεται σε ανακοινώσεις και εξαγγελία από του βήματος της Βουλής του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με επιδότηση στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που έμειναν κλειστές την περίοδο των εορτών και δεν μπόρεσαν να δουλέψουν ούτε με τη μέθοδο του clickaway, αλλά και στους εργαζομένους.

Σας επισυνάπτουμε το πλήρες δημοσίευμα όπως αυτό είναι αναρτημένο σε ιστοσελίδα:

 

Λιανεμπόριο: Επιδότηση 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο για ΚΟΖΑΝΗ και Δυτική Αττική – Επίσημη ανακοίνωση

Έκτακτη επιδότηση στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που έμειναν κλειστές και την περίοδο των εορτών και δεν μπόρεσαν να δουλέψουν ούτε με τη μέθοδο του clickaway, αλλά και στους εργαζομένους εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η κάθε επιχείρηση θα λάβει εκτάκτως 3.000 ευρώ και ο κάθε εργαζόμενος 1.000 ευρώ.

«Θα υπάρξει επιδότηση στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε περιοχές που ήταν κλειστές στην περίοδο εορτών και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με μέθοδο clickaway» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης «μιλάμε για περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως Ελευσίνα και Ασπρόπυργος κ.α. ή η περιοχή της Κοζάνης που ήταν σε σκληρό lockdown” ,

 

και είμαστε αναγκασμένοι να ρωτήσουμε:

1). Γιατί αυτή η ενίσχυση αφορά επιχειρήσεις λιανεμπορίου μόνο για την περιοχή της Κοζάνης που ήταν σε αυστηρό lockdown εκείνη την χρονική περίοδο και δεν μπορεί να ισχύσει κάτι ανάλογο, έστω αναδρομικά, και για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου του Νομού Φλώρινας που ήταν σε καραντίνα την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου του 2020;

2). Γιατί δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το γεγονός, αυτό είναι πανθομολογούμενο, πώς, για την εβδομαδιαία λειτουργία των επιχειρήσεων του Νομού μας πριν τα Χριστούγεννα του 2020, ακόμη και με την αμφιλεγόμενη μέθοδο του click away , δεν υπήρξε για τις εμπορικές επιχειρήσεις καμία ουσιαστική ανάσα, αλλαγή και ενίσχυση στα οικονομικά δεδομένα τους ,όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και τις μελέτες – έρευνες του ΙΝΕΜΥ / ΕΣΕΕ;3). Γιατί δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το υψηλό ποσοστό ανεργίας στον Νομό μας,με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί κατά πολύ η τοπική οικονομία.

Ζητούμε

1) Την μετατροπή για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής σε «μη επιστρεπτέα», ή τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο την μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι, μιας και αυτή είναι μέχρι στιγμής η μόνη ουσιαστική ενίσχυση για την μικρή εμπορική επιχείρηση αλλά κατά το ήμισυ δανεική, αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο .

2) Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

3) Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.

Κύριε Βουλευτά,

Το συνεχιζόμενο καθεστώς του Lockdown λόγω της πανδημίας είχε και έχει ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων να υποστεί μεγάλης έκτασης οικονομική καταστροφή.

Ο παραγωγικός ιστός τού Νομού μας που στηρίζεται στις μικρομεσαίες – οικογενειακές επιχειρήσεις βλέπουμε να κλονίζεται σημαντικά με τραγικά αποτελέσματα για τον τόπο μας αλλά και τις οικογένειές μας.

Είμαστε αυτοί που στηρίζουμε την τοπική οικονομία, είμαστε αυτοί που συμμορφωθήκαμε από την αρχή της πανδημίας με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για κλείσιμο των επιχειρήσεών μας και γι’ αυτό το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε πρόβλημα στην υγειονομική ασφάλεια όλο αυτό το χρονικό διάστημα , είμαστε όμως και αυτοί που βλέπουμε καθημερινά να βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα με αβέβαιο μέλλον για τις επιχειρήσεις μας, για το μέλλον των οικογενειών μας, για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον του Τόπου μας αφού με τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας έχουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους αλλά και των οικογενειών τους.

Κύριε Βουλευτά

Ποιες ουσιαστικές ενέργειες προτίθεστε να κάνετε ως Βουλευτής της Φλώρινας, προς κάθε αρμόδιο υπουργείο ώστε επιτέλους να ενισχυθούν πραγματικά οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις τού Νομού μας; και είναι προφανές πώς όλοι οι συνάδελφοί μας θα περιμένουν σύντομα τις στοχευμένες ενέργειές σας προς κάθε αρμόδιο Υπουργείο ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ανωτέρω αίτημά μας.

Αναμένουμε έγγραφη απάντησή σας.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΑΛΛΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ