- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο λόγος της έναρξης της Επαναστάσεως του 1821 στις 25 Μαρτἰου

Του Αρχιμανδρίτη Κοσμά Λαμπρινού

 

Για τους Ορθόδοξους Έλληνες και Ελληνίδες η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας αποτελεί τη γυναίκα η οποία μας έφερε όχι μόνο την Ελευθερία μας από τα δεσμά αιώνων του σατανά και της ποικιλώνυμης αμαρτίας, αλλά είναι και αυτή που μας έδωσε δια του Χριστού και την ελευθερία του Γένους μας από τα δεσμά των Οθωμανών Τούρκων.

Τούτο μας λέει και ο Γέρος του Μωρυά όταν αποφαίνεται λέγοντας ότι «ἡ Παναγία υπέγραψε την ελευθερία της Πατρίδος μας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή της». Οι Έλληνες βέβαια κατά τα χρόνια της σκλαβιάς ήταν ελεύθεροι εν Χριστώ αφού οι περισσότεροι των ελλήνων ζούσαν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Χριστού. Γι’ αυτό άλλωστε ήταν συνδεδεμένη τη ζωή τους με τους νόμους της Εκκλησίας μας και υπάκουαν στον Πατριάρχη του Γένους αλλά και στους επισκόπους και ιερείς των Μητροπόλεων τους. Τούτο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αποφασίστηκε από τους προεστούς των ελλήνων να αρχίσουν την επανάσταση στις 25 Μαρτίου στην Ι. Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. Κι αυτό πίστευαν οι έλληνες ατράνταχτα ότι μόνον ο Θεός θα τους ελευθέρωνε από τους Τούρκους και όχι οι λεγόμενοι σύμμαχοι.

Το μήνυμα λοιπόν που στέλνει η επανάσταση του 21 σε όλους τους νεοέλληνες είναι ένα και μοναδικό∙ να κρατάμε σταθερά και ακράδαντα την πίστη μας και να παρακαλούμε με δάκρυα στα μάτια την Παναγία να μας δίδει μετάνοια για να απαλλαγούμε από όλα τα αμαρτωλά πάθη μας.