- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Οι σκοτεινές χορογραφίες της βίας

«…Ξέρω πως λένε ψέματα οι εφημερίδες,

γιατί γράψανε πως σου ρίξανε στα πόδια.

Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια.

Στο μυαλό είναι ο στόχος, το νου σου ε;»

Ένας από τους πλέον ισχυρούς τρόπους για να «συνομιλήσει» κανείς με τον αποδέκτη των λόγων του είναι οι εικόνες. Από τους μύθους του Αισώπου, μέχρι τις παραβολές του Ιησού οι εικόνες αποτυπώνουν ανάγλυφα τους λόγους στη συνείδηση του δέκτη. Με μια τέτοια αναλογία θα μιλήσουμε για την άγρια καταστολή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι όχι απλά σε αγωνιζόμενα κομμάτια του κινήματος, αλλά στο σύνολο της κοινωνικής ζωής

Ο Ν. Μακιαβέλι στο μνημειώδες έργο του συμβουλεύει τον «Ηγεμόνα» να είναι ταυτόχρονα Άνθρωπος – Λιοντάρι και Αλεπού! Και πολύ περισσότερο οι κυβερνώμενοι να αγνοούν κάθε στιγμή ποιο από τα τρία προσωπεία του Ηγεμόνα αντικρίζουν! Αυτή η απαράμιλλης διεισδυτικότητας παρατήρηση συνοψίζει τους ρόλους/τρόπους απόσπασης συναίνεσης από την πλευρά του Ηγεμόνα! Αν η ανθρώπινη εκδοχή του δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ταύτιση, αν η Αλεπού αδυνατεί με την πανουργία να αποσπάσει τη συναίνεση, τότε το λιοντάρι με τη δύναμη της πυγμής θα επιβάλει την πειθαρχία… Σε κάθε περίπτωση οι απλοί άνθρωποι στα όρια της «ψευδούς συνείδησης» (ιδεολογία) αγνοούν ποιο είναι το σύνορο των επιλογών του Ηγεμόνα, ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα! Αν π.χ. η ασκούμενη κρατική βία γίνεται ως επίκληση της δυνατότητας της άσκησής της (αλεπού) ή αν το λιοντάρι όντως βρυχάται!

Σε προηγούμενη παρέμβαση υπήρξε η παραδοχή πως έχουμε σοβαρότατη αναβάθμιση του κρατικού αυταρχισμού. Η αδυναμία διαχείρισης της τριπλής υγειονομικής/κοινωνικής/οικονομικής κρίσης έχει επιφέρει πρωτοφανή ένταση της καταστολής, ιδεολογική προπαγάνδα και φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής. Απαγορεύσεις συναθροίσεων, απαγόρευση διαδηλώσεων, περιορισμός αναρτήσεων σε Social Media, μπλοκαρίσματα προφίλ στο Fb, εισβολή σε σπίτια(οικεία Ινδαρέ) , σοβαρότατοι τραυματισμοί από αστυνομικές υποθέσεις (Β. Μάγγος), καθώς και η επιλογή για νεκρό απεργό πείνας!

Η ακραία αποτυχία της κυβέρνησης όσον αφορά προστασία της υγείας του λαού, με πραγματικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας έχει οδηγήσει στην ένταση της ιδεολογικής προπαγάνδας/τρομοκρατίας. Από το «άσυλο της ανομίας», τα «ΑΕΙ κέντρα παραβατικότητας», φτάσαμε στην νεκροπολιτική με αφορμή ένα αίτημα μεταγωγής ενός κρατούμενου. Η εκδικητική αντιμετώπιση μοιάζει να προοιωνίζει όσα έρχονται για το σύνολο της κοινωνίας, μοιάζει να αποτελεί το άλλο άκρο όσων έγιναν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, και όχι την τιμωρία ενός δολοφόνου.

Τόσο προσωπικά όσο και το ιστορικό ρεύμα της αριστεράς στο οποίο ανήκω ΔΕΝ έχει καμία σχέση με τους ατομικούς δρόμους, με την ατομική ένοπλη δράση. Η πίστη στη ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΛΗ μέσα στο λαό και κυρίως ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ το ΠΡΟΣΩΠΟ, η πίστη στη ΔΥΝΑΜΗ του ΛΑΟΥ πως «αν ξυπνήσει μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» και όχι σε κάποιους εκδικητές στο όνομα του λαού διαχωρίζει ουσιαστικά τη δράση μας από την τυφλή τρομοκρατία. Ένα απλό παράδειγμα: το πλήγμα που έφερε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στη δικτατορία και στα βάθρα της, ΔΕΝ θα μπορούσε να το καταφέρει ποτέ μια επιτυχημένη απόπειρα του ηρωικού κατά τα άλλα Παναγούλη.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογίες πάνω στο ερώτημα της ζωής κανενός ανθρώπου. Η ζωή πρέπει και μπορεί να νικήσει!

https://www.youtube.com/watch?v=cbXEFeAYIT8

Τζώτζης Βασίλης

Μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ