- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ψαράδες: Ένας υπέροχος παραδοσιακός οικισμός στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας (video)

Σε απόσταση 60 χλμ. από τη Φλώρινα συναντάμε το χωριό Ψαράδες, που είναι χτισμένο σε υψ. 850 μ. Είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.

Η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας καλύπτει έκταση 272 τετρ. χλμ. και έχει βάθος 55 μ. Εκεί παρατηρούνται πάρα πολλά είδη σπάνιων πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί, λαγγόνες, κορμοράνοι κ.ά. Επίσης, υπάρχουν καταπράσινες πλαγιές με μικτά δάση κέδρου, βελανιδιάς, θραύσου. Από την κορυφή Ντέβας και τα ακρωτήρια Ρότι, Στόκι και Άγ. Νικόλαος μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα. Στα βράχια των ακτών της Μεγάλης Πρέσπας υπάρχουν σπήλαια. Το δάσος υπεραιωνόβιων κέδρων στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου στο δρόμο για Ψαράδες εντάσσεται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Από τους Ψαράδες με βάρκα μπορούμε να επισκεφτούμε τα ασκηταριά της Παναγίας Ελεούσας, της Ανάληψης και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκονται στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Επίσης, στη διαδρομή μπορούμε να θαυμάσουμε τις βραχoγραφίες της Παναγίας Ελεούσας, της Παναγίας Βλαχερνίτισας και στην ανατολική όχθη του Αγ. Νικολάου. Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Ψαράδες, σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε από μαστόρους της Κορυτσάς το 1903.

Δείτε ένα εξαιρετικό αφιερωματικό video του Ανδρέα Κουτσοθανάση.