- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Τρία ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση του 1821 από τον Γιώργο Λιάνη (trailer)

Ο Γιώργος Λιάνης μέσα στο δύσκολο χρόνο της πανδημίας ολοκλήρωσε τρία ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση του 1821 με τον γενικό τίτλο «Η Ελευθερία Ολόρθη». Θα προβληθούν στις 6, 13, και 20 Μαρτίου 20121 από το COSMOTE HISTORY.

Ο ίδιος ταξίδεψε στην Οδησσό, στην Κέρκυρα, στην Αίγινα, στο Ναύπλιο, στο Βελεστίνο, για να ολοκληρώσει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Τα τρία επεισόδια έχουν ξεχωριστούς τίτλους:

Στη σειρά πήραν μέρος εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου μας και ανάμεσά τους ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακροπόλεως κ. Δημήτριος Παντερμαλής, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Χρήστος Γιανναράς, Μαρία Ευθυμίου κ.ά., η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων Κα Έλλη Δρούλια, ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, οι καλλιτέχνες Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννης Μετζικώφ, Σοφία Σπυράτου, Στέλιος Μάινας. Τέλος, ο Πρέσβης ε.τ. Χάρης Δημητρίου, που διετέλεσε παλαιότερα Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουκρανία.

Το ρόλο της αφηγήτριας έχει η Κοραλία Καράντη.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται σπάνιο αρχειακό υλικό, με ντοκουμέντα από τις Εκθέσεις της Βουλής για τον Ρήγα Βελεστινλή και τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Το πρώτο επεισόδιο είναι η γέφυρα που ενώνει τα προεπαναστατικά οράματα του Ρήγα, μέχρι τις ευλογημένες πραγματώσεις του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Το δεύτερο επεισόδιο αναφέρεται στην κληρονομιά του Καποδίστρια. Η Κοραλία Καράντη διαβάζει Σεφέρη, Μακρυγιάννη και απαγγέλλει Σολωμό, Κάλβο, Παλαμά και Πολέμη.

Στο τρίτο επεισόδιο γίνεται ολοφάνερο πως αυτή η επανάσταση, η βγαλμένη από τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά, δεν σταμάτησε ολόκληρο τον 19ο αιώνα και γι’ αυτό δεν τελείωσε. Στο τρίτο αυτό επεισόδιο, διαφαίνεται ότι ο Αγώνας ήταν ένα κοινωνικό, πολεμικό και πολιτικό γεγονός. Με τον ρόλο των ξένων Δυνάμεων και το Φιλελληνικό Κίνημα που σάρωσε την Ευρώπη.

Στη σειρά ντοκιμαντέρ, έχει πάρει μέρος η Ηρώ Σαΐα, τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια και ο Θανάσης Βασιλόπουλος, που με τον άραχνο ήχο του κλαρίνου του, φέρνει στο νου τις μουσικές εκείνης της εποχής.