- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: 28 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε σημαντικά κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας και ασφαλώς τον κόσμο της εργασίας και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία εστιάζει σε στρατηγικές για την ενδυνάμωση των εθνικών συστημάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (ΑΥΕ) προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά και ισχυρά, ώστε να αντιμετωπίζουν τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές κρίσεις.

Όμως πέρα από τους κινδύνους και τις νέες προκλήσεις που έφερε η πανδημία, τα ατυχήματα στους εργασιακούς χώρους υποχρεώνουν σε διαρκή ετοιμότητα εργαζόμενους και συνδικάτα.

Μέσα σε ένα μήνα θρηνήσαμε 11 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα (σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ/ δτ 16/4/21) και από αυτούς οι πέντε ήταν σε δυο εργατικά δυστυχήματα που έγιναν σε εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ. Στην αρχή του μήνα έγινε το πρώτο , κατά τη διάρκεια εργασιών εργολαβικού συνεργείου στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ενώ το δεύτερο, πριν από δέκα μέρες  με δύο νεκρούς συνέβη στον Πύργο ψύξεως της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Τα ατυχήματα αυτά εκτός από την προσθήκη νέων θανάτων στη μακάβρια λίστα των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας , αναδεικνύουν την απουσία των απαραίτητων ελέγχων, την πλημμελή τήρηση κανονισμών και πιστοποιήσεων αλλά και την εντατικοποίηση της εργασίας που αποτελεί «καθεστώς» εξαιτίας της ανεργίας αλλά και των χαμηλών μισθών που υπάρχουν στη χώρα μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για να αποκτήσει νόημα χρειάζεται και απαιτεί την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των οργανισμών και των αρμόδιων φορέων ( Υπουργείου Εργασίας, Ινστιτούτων όπως το ΕΛΙΝΥΑΕ αλλά και της ΓΣΕΕ , των Συνδικάτων αλλά και των εργοδοτικών Οργανώσεων)  προκειμένου να τηρούνται συστηματικά οι κανόνες και η νομοθεσία , ο ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών να είναι ουσιαστικός (όπως αναγκαία είναι η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή και η επαρκής στελέχωσή του ) για να μπει επιτέλους φραγμός στη θλιβερή στατιστική των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας.

Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή!