- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικηγόρων της Φλώρινας (video)

Συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Ημέρα Διαμαρτυρίας Δικηγόρων, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας συγκεντρώθηκαν συμβολικά έξω το Δικαστικό Μέγαρο διαμαρτυρόμενοι για «την συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης για την λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του Δικηγορικού Σώματος».

Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Βασίλης Καραντζίδης, η λειτουργία των Δικαστηρίων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας κάθε χρονική στιγμή. Είναι αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει πραγματικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας όλων των παραγόντων απονομής Δικαιοσύνης, των εργαζομένων και των πολιτών. Μέτρα που προϋποθέτουν ουσιαστική οικονομική ενίσχυση για την εξεύρεση χώρων και αιθουσών, προμήθεια και διάθεση υγειονομικού υλικού, συχνές απολυμάνσεις και συστηματική διεξαγωγή τεστ, πρόβλεψη για έγκαιρο εμβολιασμό του κλάδου μας παράλληλα με τον εμβολιασμό όλων των εμπλεκομένων στην δίκη προσώπων έτσι ώστε οι πολίτες άμεσα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορθή απονομή δικαιοσύνης, με κριτήρια, προσλήψεις προσωπικού, μέτρα  που θα επιτρέψουν την κατανομή υποθέσεων, παραγόντων της δίκης και πολιτών και την ασφαλή διεξαγωγή δικών. Αντίθετα ως μόνο «μέτρο» επελέγη το οριζόντιο – συχνά ακατανόητο και ατελέσφορο –  απαγορευτικό («λoκντάουν»),  που παρέλυσε και την Δικαιοσύνη.

Σε σχετικό ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου υπογραμμίζεται πως «εδώ και ένα έτος τα Δικαστήρια εκτελούν ελάχιστες εργασίες και κυρίως όσες είναι αναγκαίες για την στοιχειώδη λειτουργία του Κράτους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες διαδικασίες και διαδικαστικές ενέργειες, σε καμία περίπτωση δεν καθιστούν τον κλάδο μας «ευνοημένο» ή λιγότερο πληττόμενο από τους υπολοίπους κλάδους της οικονομίας, που έχουν υποφέρει τα μέγιστα με την πανδημία. Οι Δικηγόροι όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες δεν διαφοροποιούνται – στην μεγάλη τους πλειοψηφία – από όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και επαγγελματίες που πλήττονται από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Αντί για ουσιαστική στήριξη, όμως, βιώσαμε αδιαφορία, κίβδηλες υποσχέσεις και τελικά εμπαιγμό.

Υπό την πίεση των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση αποφασίζει, πλέον, την επανεκκίνηση ορισμένων διαδικασιών χωρίς την παράλληλη λήψη οποιουδήποτε ουσιαστικού μέτρου προστασίας δικηγόρων, δικαστών, εργαζομένων και πολιτών, μετακυλώντας τις δικές τις υποχρεώσεις  στην «ατομική ευθύνη» του καθενός. Μεταξύ των διαδικασιών αυτών περιλαμβάνονται και αυτές που επιτρέπουν κατασχέσεις και  πλειστηριασμούς υπέρ Τραπεζών και Δημοσίου».

Οι δικηγόροι απαιτούν ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο πλέγμα στήριξης για όλους τους συναδέλφους τους και συγκεκριμένα: