- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σύσκεψη στο Αμύνταιο για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα οπωροφόρα δέντρα από τους ανοιξιάτικους παγετούς

Ο Αγροτικός Σύλλογος Περιοχής Αμυνταίου, ενημερώνει  τους αγρότες, που καλλιεργούν οπωροφόρα δέντρα, ότι πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στα γραφεία του, στο Αμύνταιο, με θέμα: Η άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προήλθαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς, στα οπωροφόρα δέντρα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν όλοι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής Αμυνταίου, καθώς και οι Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του πρώην δήμου Φιλώτα.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, ο κύριος Γιαννακάκης  Χρήστος, ο οποίος περιέγραψε το μέγεθος της ζημιάς αλλά και  τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές πρακτικές και φροντίδες στα κτήματα τους.

Ο Περιφερειάρχης κύριος Κασαπίδης Γεώργιος ανέφερε τις ενέργειες που έχει κάνει η περιφέρεια ώστε οι αγρότες να αποζημιωθούν γρήγορα και με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο. Δήλωσε επίσης ότι η περιφέρεια θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες διεκδίκησης και ανάπτυξης όλων των παραγωγικών φορέων των αγροτών.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης νομού Φλώρινας κύριος Κιοσές Ιωάννης , ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κύριος Άμπας Βασίλειος και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου κύριος Δεμερτζίδης Στυλιανός. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση αποφασίστηκε να στηριχτούν οι παρακάτω θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Γεωργίας και στον ΕΛΓΑ.

  1. Άμεση οριζόντια προκαταβολή ύψους €250 ανά στρέμμα στις πληγείσες καλλιέργειες.
  2. Στις αποζημιώσεις που θα δοθούν, να μην υπάρχει καμία σχετική απομείωση, όπως αντίστοιχα προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  3. Απαλοιφή της πρόβλεψης του κόφτη για την μέγιστη παραγωγή των τριών τόνων στα συμπύρηνα ροδάκινα και 2.500 τόνων στα επιτραπέζια και στα νεκταρίνια.
  4. Άμεση στήριξη των συνδεδεμένων μεταποιητικών επιχειρήσεων με τις παραπάνω καλλιέργειες και των συνεταιριστικών οργανώσεων (διατήρηση θέσεων εργαζομένων, ρυθμίσεις-διευκολύνσεις οικονομικών θεμάτων που διέπουν αυτές)
  5. Συμψηφισμός των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των καλλιεργητών κατά την εκκαθάριση, και όχι κατά την προκαταβολή των αποζημιώσεων.
  6. Για την συντόμευση της διαδικασίας αποζημιώσεων, να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2020, διότι μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για το 2021. Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν προτείνεται να διευθετηθούν αργότερα με την προσκόμιση της νέας δήλωσης ΟΣΔΕ του 2021. Η με την δήλωση ζημιάς που κατέθεσε ο παραγωγός στον ΕΛΓΑ.
  7. Επαναφορά της πρόβλεψης του κόφτη αποζημίωσης από το όριο των €70.000,00 ανά παραγωγό στο προηγούμενο ισχύον (μέχρι πριν λίγους μήνες) στα €250.000,00.

Τέλος, η Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου κυρία Κρητικού Διαμάντω ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και δήλωσε ότι ο Αγροτικός Σύλλογος δεν θα σταματήσει να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών της περιοχής Αμυνταίου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ