- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Δήμος Φλώρινας: 2η και τελική ειδοποίηση για τον υποχρεωτικό καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων από ιδιώτες για την πρόληψη των πυρκαγιών

Ο Δήμος Φλώρινας λαμβάνοντας υπόψη:

καλεί όλους τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές

σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή μέσα σε όρια οικισμού χωρίς σχέδιο ή εκτός εγκεκριμένων σχεδίων ιδιοκτησίες ή εκτός ορίων οικισμού χωρίς σχέδιο ιδιοκτησίες (γήπεδα), καθώς και σε ζώνες και περιοχές ειδικών χρήσεων, όπως ορίζονται στην ισχύουσα εθνική νομοθεσία (όπως πολεοδομική, χωροταξική, κ.λπ.)

να προβούν άμεσα στον καθαρισμό των χώρων αυτών,

με καταληκτική ημερομηνία την 10 Ιουνίου 2021.

Μετά την 10η Ιουνίου 2021 και εφόσον δεν υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση των οικοπεδούχων εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας και μόνο τότε, ο Δήμος Φλώρινας, νομιμοποιείται να προβεί στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των αναφερόμενων οικοπέδων/ χωραφιών/ τεμαχίων γης χρεώνοντας τους τα έξοδα καθαρισμού τους, ανάλογα με την έκταση έκαστου οικοπέδου.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όσοι ιδιοκτήτες έχουν ειδοποιηθεί / ενημερωθεί τα προηγούμενα έτη για αποψίλωση της αυτοφυούς βλάστησης (αποψιλώσεις – αποκλαδώσεις), καθαρισμό – απομάκρυνση των υπολειμμάτων τους, μπαζών και πιθανών σκουπιδιών εντός των ιδιόκτητων οικοπέδων/ χωραφιών/ τεμαχίων γης τους, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να τα διατηρούν σε καλή κατάσταση μέσω τακτικών ετήσιων ενεργειών τους.

Η εφαρμοσμένη διαδικασία προσωπικών ειδοποιήσεων έχει πρωτίστως «παιδευτικό χαρακτήρα» και οφείλουν πλέον να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους ως ιδιοκτήτες.

Τα κατασταλτικά μέτρα που προβλέπονται στον κανονισμό είναι το τελευταίο μέσον που θα χρησιμοποιήσει η δημοτική αρχή και μόνο εκεί που οι εγκαλούμενοι επιδείξουν πλήρη αδιαφορία.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Βάσει νομοθεσίας (άρθρο 94 παράγρ. 26 του Ν. 3852/2010), εάν οι ιδιοκτήτες δεν καθαρίσουν τα οικόπεδα, τους ακάλυπτους χώρους κλπ, τότε τα καθαρίζει ο Δήμος χρεώνοντάς τους για την εργασία αυτή. Ταυτόχρονα ο Δήμος θα εφαρμόσει την υπ’ αριθμό 371/2018 (ΑΔΑ: ΨΡΒ7ΩΗΙ-ΘΧΘ) απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου με θέμα: «Ψήφιση κανονισμού χρέωσης και επιβολής προστίμων αυτεπάγγελτου καθαρισμού ιδιωτικών οικοπέδων και λοιπών ακαλύπτων χώρων Δήμου Φλώρινας», σε όσους ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν.

 

Όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν πληροφορίες ή διευκρινήσεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων/ τεμαχίων γης τους, μπορούν να επικοινωνήσουν:

Το Τμήμα περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φλώρινας, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και την ενημέρωση ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, των Δημοτικών Διαμερισμάτων και των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, ώστε να προβούν:

Ταυτόχρονα ευχαριστεί τους ιδιοκτήτες που ανταποκρίθηκαν. Η παρούσα ειδοποίηση να θεωρηθεί και σαν προσωπική ειδοποίηση προς όλους τους ιδιοκτήτες.