- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μήνυμα του προέδρου της κοινότητας Φλώρινας, Κωνσταντίνου Ρόζα, για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29 Μαΐου 2021

Η 568η θλιβερή επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους οθωμανούς (29 Μαΐου 1453), συνεχίζει να υπενθυμίζει την απώλεια της Πόλης των πόλεων και μιας υπερχιλιόχρονης Αυτοκρατορίας που με τον Οικουμενικό χαρακτήρα της φώτισε και εκσυγχρόνισε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.

Η άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους (1204) και οι πολιτικοθρησκευτκές έριδες μετά την επανάκτησή της (1261), ήταν τα μεγαλύτερα αίτια για την ταχύτερη κατάρρευσή της και την κατάκτησή της από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Οι σφαγές, οι καταστροφές και οι λεηλασίες του εναπομείναντος πλούτου της Βασιλεύουσας, οι διώξεις και οι βίαιοι εξισλαμισμοί των υπόδουλων χριστιανών, οι βεβηλώσεις ιερών τόπων, προσκυνημάτων και ναών που ακολούθησαν την Άλωση του 1453, ήταν άνευ προηγουμένου αγριότητας, μίσους και εμπάθειας.

Δυστυχώς, πανομοιότυπες ενέργειες και πρακτικές συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, από τους συνεχιστές και απογόνους εκείνων των κατακτητών. Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, αξεπέραστα ιερά σύμβολα της Ορθοδοξίας και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς για την πολιτισμένη ανθρωπότητα, συνεχίζουν να δοκιμάζονται και να ευτελίζονται από ένα καθεστώς που δεν υπολογίζει τη διεθνή νομιμότητα και τη διεθνή κατακραυγή.

Οι συνεχείς προσβολές του οθωμανικού μεγαλείου της σύγχρονης Τουρκίας, συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα παγκοσμίως και την κοινή λογική μας.

Όσο υπάρχουμε συνεχίζουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε την θυσία του βασιλέως Κωνσταντίνου Δραγάτση Παλαιολόγου και των συν αυτώ ηρωικώς πεσόντων υπερασπιστών της Πόλεως,

Αιωνία τους η Μνήμη.

Πρόεδρος Κοινότητας Φλώρινας
Κωνσταντίνος Χαρ. Ρόζας